VILPE laajentaa Mustasaaren-tehdastaan

Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita kehittävä ja valmistava VILPE Oy tekee 2,5 miljoonan euron investoinnin Mustasaaressa sijaitsevien tehdas- ja toimistotilojensa laajentamiseksi. Summaan sisältyvät myös kone- ja laiteinvestoinnit. Uutta tilaa tulee kaikkiaan 1881 neliötä.

Laajennusosa on osittain kaksikerroksinen: ensimmäiseen kerrokseen tulee tuotantotilaa ja pakkaamo, yläkertaan toimistotilaa. Työt alkavat toukokuussa. Laajennuksen rakennusarkkitehtuurista vastaa Göran Doktar GD Byggnadsplaneringista. Doktar on ollut mukana kaikissa VILPE:n laajennuksissa jo 1980-luvulta lähtien.

– Yrityksemme on kasvanut, ja tavoittelemme kasvua myös tulevaisuudessa. Olemme sitoutuneet kotimaiseen, ympäristöystävälliseen valmistukseen. Se tarkoittaa, että meillä pitää olla kehittyneet ja toimivat tuotantolinjastot. Näin voimme kilpailla kotimaan markkinoiden lisäksi Keski-Euroopassa ja Venäjällä Suomessa valmistetuilla tuotteilla, VILPE:n toimitusjohtaja Tuomas Saikkonen sanoo.  

Mustasaaren-tehtaaseen on tehty investointeja viimeisen parin vuoden aikana. Vuonna 2020 alkoi konehallin 755 neliön laajennus. Tänä keväänä valmistuu kiinteistön maalämpövoimala.

Nyt tehtävän laajennuksen myötä tehtaan tuotantolinjoja järjestellään sisäisesti uudelleen, mikä parantaa tehokkuutta. Lisäksi laajennus mahdollistaa VILPE:n mukaan aikaisempaa joustavamman tuotannon sekä suuremman raaka-aine- ja komponenttivarastoinnin. 

VILPE:n mukaan modernit toimitilat ovat myös yksi keino uusien osaajien rekrytoinneissa tiukoilla työmarkkinoilla. Tämä korostuu erityisesti Vaasan seudulla. 

– Korona-aika on lisännyt etätyöskentelyä ja monipuolistanut työskentelytapoja organisaatiossamme. Pandemian laannuttua osa haluaa varmasti jatkaa etätöitä, mutta monissa tilanteissa kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat arvokkaita. Jotta toimistolle halutaan tulla, pitää sen tuntua houkuttelevalta, Saikkonen sanoo.

Laajennuksen sisustusarkkitehtuurista vastaa Studio Joanna Laajisto. – Meidän näkemyksemme on, että toimistojen pitää tarjota joustoa ja moneen tarkoitukseen sopivia hybriditiloja. Näin sekä pienet että suuret tiimit voivat tehdä yhteistyötä. Tiloissa pitää olla hyvät yhteydet esimerkiksi videoneuvotteluihin, kun osa tiimistä on etänä ja osa paikan päällä, Joanna Laajisto kertoo.  

VILPEn laajennus valmistuu kesällä 2022. Samalla remontoidaan myös vanhat toimisto- ja sosiaalitilat, jotka valmistuvat vuoden 2022 loppuun mennessä.