onninen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Vihreällä siirtymällä iso merkitys Onniselle

Kuusi vuotta Keskon osana ollut teknistä tukkukaupaa käyvä Onninen toimii Suomen lisäksi Pohjoismaissa ja Baltiassa. Onnisen liikevaihto on kaikkiaan kolme miljardia, josta 1,3 miljardia tulee Suomen markkinoilta.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Onnisen toimitusjohtaja Martti Forss sanoo, että vihreään siirtymään liittyvä energia on nyt iso osa Onnisen bisnestä.

– Muutoksen nopeus on yllättänyt minut. Aurinkosähkössä Onninen on Suomen suurin järjestelmien maahantuoja: viime vuonna kasvua oli 342 % verrattuna vuoteen 2021. Samoin Onninen on sähköautojen latureiden suurin toimittaja, siinä kasvua oli 136 % vuodessa, Forss kertoo.

Onnisen sähkön tuotelinjajohtaja Vesa Vuopio toteaa, että tulevaisuus näyttää erittäin sähköiseltä. Fingridin mukaan aurinkovoima 10-kertaistuu Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Aurinkovoiman trendejä ovat Vuopion mukaan muun muassa entistä suuremmat teollisen kokoluokan aurinkovoimalat, aurinko- ja tuulivoiman yhdistävät hybridipuistot sekä aurinkovoimaloiden siirtyminen katoilta maan tasalle.

Vuopion mukaan myös tuulivoiman kasvu jatkuu vahvana ja sen lisärakentaminen voi asettua noin 1000 megawattiin vuodessa.

– Tässä pitää ja halutaan olla mukana. Onniselle on rekrytoitu tuulivoiman asiantuntijoita myyntiin ja markkinointiin, Vuopio kertoo.

Onninen on mukana tuulivoimapuistojen toteutuksessa infra-asiakkaidensa kautta esimerkiksi työmaakoppien, rakennustarvikkeiden, palveluvarastojen sekä työvälineiden toimittajana.

– Tarjolla on myös 36 kilovoltin keskijännitetuotteet voimalan sisäverkkoon ja uutena myös 110 kilovoltin suurjännitetuotteet runkoverkkoa varten, Vesa Vuopio sanoo.

Sähköautojen latausta varten Onninen toimittaa latauslaitteet asennustarvikkeineen yhteistyökumppani Elfin Oy:n sähköurakoitsijoille.

Martti Forss näkee teknisen tukkukaupan tulevaisuuden hyvänä.

– Rakentaminen on volatiili ala, mutta tarve on silti aina suurta. Onninen on ollut pitkään mukana, 110 vuotta, olemme keskiössä ja kuulemme, mitä markkinassa tapahtuu, Forss sanoo ja uskoo täsmäpalvelujen ja  avaimet käteen -toimitusten tarpeen lisääntyvän Onnisen asiakasyrityksissä.

– Me toimitamme tekniset ratkaisut, joilla on tarkoitus hyödyttää yhteiskuntaa. Me myymme tarpeeseen, meillä ei tehdä ei heräteostoksia. Tuotamme aidosti lisäarvoa, ja siksi on helppo olla tällä alalla töissä, Martti Forss toteaa.

Vesa Vuopio ja Martti Forss puhuivat Tampereella Onninen Hockey -messujen avajaistilaisuudessa 12.toukokuuta. Kuusipäiväisillä messuilla oli tänä vuonna mukana 120 taloteknisten tuotteiden tavarantoimittajaa Suomesta ja ulkomailta.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen