Vantaan Tikkurilankosken puistoalueille tunnustusta

Vuoden Ympäristörakenne 2022  -tunnustuspalkinnon on saanut Vantaan Tikkurilankosken puistoalueet: Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta. 

Vernissaranta, Väritehtaanranta sekä kosken ylittävä Vernissasilta muodostavat uuden virkistysalueen Tikkurilan keskustaan. 

– Ranta-alue oli aikaisemmin pimeä ja vaikeakulkuinen. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen myötä olemme nyt saaneet kauniin, viihtyisän ja toimivan, alueen historiaa esiin tuovan ja kunnioittavan kokonaisuuden, Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam sanoo.

Palkittu alue sijaitsee Keravanjoen varrella, kosken äärellä. Tikkurilankosken puistohankkeessa purettiin pato ja koski pääsi jälleen virtaamaan luonnollisesti. 

– Tämä oli mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen suunnittelukohde. Paikka on inspiroiva: virtaava vesi, tulvat, veden voima ja arvokas luonto yhdistyvät. Halusimme, että ihmiset pääsevät veden äärelle ja kokemaan luontoa kaupungissa. Materiaalit valittiin niin, että teollisuustunnelma säilyy ja halusimme myös kierrättää paikalla olleita materiaaleja, esimerkiksi puretun padon kiviä, johtava suunnittelija Milla Hakari Loci Maisema-arkkitehdit Oy:stä kertoo.

Tuomariston mukaan Tikkurilankosken puistoalueet ovat hieno kokonaisuus, joka muodostaa tyyliltään ja materiaaleiltaan yhtenäisen sekä historiallisesti kerroksellisen ja kiinnostavan julkisen ulkotilan. Puistoalueella on paljon taitavasti suunniteltuja ja toteutettuja kestävän ympäristörakentamisen ratkaisuja.

Loci Maisema-arkkitehtien lisäksi palkitussa hankkeessa ovat olleet mukana Insinööritoimisto Pontek Oy (rakennesuunnittelu, Vernissasilta ja rakenteet), Vahanen suunnittelupalvelut Oy (rakennesuunnittelu, puistorakenteet), Lighting Design Collective Oy (valaistussuunnittelu), Sipti Infra Oy (hulevesi- ja geosuunnittelu), Licon-AT (sähkösuunnittelu), Ramboll Oy (padon purkaminen) sekä tilaajan projektinjohtajana ja rakennuttajakonsulttina Hanna Keskinen Ramboll Oy:stä ja pääurakoitsijoina Kreate Oy (Vernissasilta) ja Hyvinkään tieliuska Oy (Vernissaranta ja Väritehtaan ranta).

Vuoden Ympäristörakenne -palkinnon myöntävät Betoniteollisuus ry, Kivi ry ja Puutarhaliitto ry. Tuomaristossa ovat mukana Suomen Arkkitehtiliitto, Ympäristöministeriö, Suomen Maisema-arkkitehtiliitto, Viherympäristöliitto, Viher- ja ympäristörakentajat, lehdistö sekä kilpailun järjestäjät.