Kuva: Mikael Lindén

Triplalle Vuoden Lasirakenne 2020 -palkinto

Kuva: Mikael Lindén

Tripla valittiin voittajaksi seitsemän ehdokkaan joukosta hankkeen suunnittelun vaativuuden ja monitahoisen lasisen julkisivurakenteen ansiosta. Tripla koostuu kolmen korttelin kokonaisuudesta, johon kuuluu kaksi asuinrakennusta, hotelli, toimistoja, rautatieasema, pysäköintilaitos ja kauppakeskus.

Vaikka Triplan julkisivun taitelasi, box-ikkunat ja kokoseinän parvekelasitus ovat massiivisia, on ilmettä osattu rikkoa kolmiulotteisuudella ja uudenlaisilla ratkaisuilla. Lisäksi suunnittelun tasosta kertoo se, että alkuperäinen idea on pystytty viemään läpi koko hankkeen.  Triplan toteutusvaiheessa arkkitehtisuunnittelijana asemalohkon osalta oli Sweco ja muiden lohkojen osalta Arkkitehdit Soini ja Horto Oy.

”Triplan lasirakenteet ovat yksi keskeinen arkkitehtoninen osa-alue, joka tuo koko kaupunginosan uudelle vuosituhannelle”, Swecon arkkitehti Simo Anttilainen sanoo.

Tuomariston mukaan taitelasi silkkipainokuvioineen tekee asemasta ystävällisemmän, kuin mitä se olisi tasaisella lasituksella heijastuksineen. Kevyt taitelasin tekstuuri Pasilan massiivisten rakennusten keskellä on uusi ja näyttävä innovaatio. Parvekelasijulkisivussa on sama idea: suurta pintaa rikotaan moniulotteisuudella.

”Lasirakentamisella oli jo hankkeen kilpailuvaiheessa iso rooli. Helsingin kaupungilla on ollut merkittävä alueen ilmettä kehittävä visio, ja kaupunki on edistänyt tasokasta rakentamista Pasilan alueen kaavoituksessa. Kiitos kuuluu ehdottomasti myös YIT:lle, joka on tarttunut rohkeasti lasirakentamisen haasteeseen Triplassa”, Anttilainen jatkaa.

Parvekelasitukset toimitti ja asensi Lumon Suomi Oy. Eristyslasit valmisti Lasiluoto Oy. Aseman taitelasijulkisivun ja julkisivulasit toimitti ja asensi Normek Oy ja profiilit toimitti Purso Oy. Box-ikkunat valmisti Metek Oü ja HAKA PKS Oy. Myös Lasiliiri Oy ja Windoor Oü olivat mukana hankkeessa. Lasivalmistajista mukana olivat AGC Glass, Pilkington ja GuardianGlass.

Suomen Tasolasiyhdistys ry:n edustajan lisäksi kilpailun palkintotuomaristoon kuuluivat SAFA arkkitehdit Eeva KorhonenArkkitehdit LSV Oy:stä ja Hilla Rudanko Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy:stä.