Matinmetsä, korttelisuunnitelma. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC.

Tornitalot nousevat Matinkylän vanhan ostarin tilalle

Matinmetsän kaava-alue koskee Matinkylän vanhaa ostoskeskusta ja sen naapurustoa. Asemakaavan muutos mahdollistaa nykyisen liikekiinteistön purkamisen, jolloin ostarilta poistuvat ravintolat ja muut liiketilat.

Matinkadun varteen esitetään rakennettavaksi kolmea asuinrakennusta, joista yksi on 16-kerroksinen asuintorni ja kaksi matalampaa 7-kerroksisia. Katutasoon Matinkadun varrelle suunnitellaan liiketilaa lähikaupalle, ja tämän lisäksi tiloja pysäköintiä-, huoltoa- ja varastointia varten. Naapurissa sijaitsevien asuinkerrostalotonttien asemakaavaa tarkistetaan ja muutetaan autopaikkanormi ajanmukaiseksi.

Matinmetsä, korttelisuunnitelma. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto SARC.

Uudet lamellitalot ja tornitalo on pyritty sovittamaan Matinkylän nykyiseen rakennuskantaan. Tornin jalustan alimmat kerrokset ja ylimmän kerroksen huippu, jonne on sijoitettu talosauna, asukkaiden yhteistila ja lasitettu näköalaterassi, erottuvat selvästi.

Satukujan asemakaavaehdotuksessa Kala-Matin raitin ja Kaisankujan kulmaan suunniteltu uudisrakennus on 15-kerroksinen asuintornitalo, jonka katutasoon rakennetaan pieni liiketila. Rakennus on pyritty sijoittamaan siten, että se vaikuttaisi mahdollisimman vähän naapuritalojen ikkunoista avautuviin näkymiin ja pihojen varjoisuuteen. Nykyinen myymälärakennus, jossa sijaitsee Kirpputori Ankkurinappi, puretaan.

Kivijalkaliiketiloja raittien varrelle

Matinkylän vanhan keskustan muutos on osa laajempaa kehityskulkua, jossa liiketiloja keskittyy kauppakeskus Isoon Omenaan ja Matinkylän ydinkeskustaan. Sen seurauksena syrjäisempiä myymälöiden rakennuspaikkoja tarvitaan aiempaa vähemmän ja osa niistä muutetaan asuinkäyttöön tai asumispainotteisemmiksi. Toisaalta kysyntää ruokakaupalle on edelleen, samoin tietyn tyyppisille pienliikkeille. Lisääntyvä asukasmäärä ja kivijalkaliiketilat mahdollistavat raittien varrelle pieniä kauppoja tai yrityksiä, joiden palvelut ovat pyörä- tai kävelymatkan päässä.

Optimaalinen sijainti metroaseman lähiympäristössä on ollut yksi Matinkylän keskustan uudistamisen lähtökohdista. Uusi rakentaminen tiivistää huomattavasti Matinkylän uuden metroaseman ympäristöä, jonne muodostuu kaksi olemassa olevaa 15- kerroksista asuinrakennusta mukaan luettuna yhteensä neljän korkean rakennuksen torniryhmä.