Kuva: Jaana Ahti-Virtanen/Toisen vuosineljänneksen pienestä notkahduksesta huolimatta. LVI-tukkumyynnissä odotetaan hyvää koko vuoden tulosta.

Korjattu tiedote: Pääsiäinen notkautti LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntiä

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen/Toisen vuosineljänneksen pienestä notkahduksesta huolimatta. LVI-tukkumyynnissä odotetaan hyvää koko vuoden tulosta.

Kokonaisuutena alkuvuoden myynnit ovat kuitenkin edeltävän vuoden kokoluokkaa. Hyvän suhdanteen rakentamisessa odotetaan jatkuvan, ja alkuvuoden ennusteita onkin jo kesän aikana korjattu ylöspäin.

LVI-teknisten tuotteiden tukkumyynnit laskivat toisella kvartaalilla lievästi (1,9 prosenttia) edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tukkumyynnin arvo oli 267 miljoonaa euroa, kun se vuoden 2016 toisella kvartaalilla oli 273 miljoonaa euroa.

Koko alkuvuoden myynnit sen sijaan ovat vielä hyvän ensimmäisen kvartaalin ansiosta edellisvuoteen nähden positiivisia. Koko 2017 alkuvuoden tukkumyynnin arvo oli 510 miljoonaa euroa, kun se 2016 alkuvuoden osalta oli 495 miljoonaa euroa.

Tukkumyyntien tilastoa ylläpitää LVI-Teknisen Kaupan liitto. Tukkumyyntitilasto antaa varsin luotettavaa tietoa LVI-alan trendeistä, koska Suomessa tukkuliikkeiden kautta myydään noin 70 prosenttia LVI-teknisistä tuotteista.

– Pieni notkahdus toisella kvartaalilla selittyy hyvin ajanjaksolle osuneilla pääsiäispyhillä, jotka verottivat kolme työpäivää ensimmäiseen kvartaaliin nähden, toimitusjohtaja Magnus Sirén sanoo. – Tilastokeskuksen tuoreimman julkistuksen mukaan alkuvuonna myönnettyjen rakennuslupien kuutiometrimäärä laski hieman, mutta erityisesti asuntotuotannon ja liike- ja toimistohuoneistojen osuus kokonaisuudesta kasvoi. Tämä kehitys lupaa hyvää LVI-alan asennustöille, hän uskoo.