Kuva: Varma

Varman kiinteistöjen katolle nousee 5000 aurinkopaneelia

Kuva: Varma

Syksystä lähtien katoille nousee yhteensä 5000 aurinkopaneelia 7:ään eri kiinteistöön, mm. kauppakeskuksiin Torniossa, Hyvinkäällä ja Kotkassa sekä Varman omaan pääkonttoriin Helsingissä. Sijoittajalle aurinkosähkö on kannattava ja ympäristöystävällinen investointi.

Varma rakentaa aurinkovoimalat seitsemään omistamaansa kiinteistöön. Syksystä alkaen aurinkopaneelit katoilleen saavat

  • Kauppakeskus Willa Hyvinkäällä
  • Panorama Tower -toimistorakennus Espoossa
  • Rajalla-ostoskeskus Torniossa
  • Jumalniemen kauppakeskus Kotkassa
  • Palokan marketkiinteistö Jyväskylässä
  • Salmisaaren liikuntakeskus Helsingissä
  • Varman oma pääkonttori Helsingissä.

Kaikkiaan kiinteistöjen katoille asennetaan nyt 5000 aurinkopaneelia, joiden nimellisteho on yhteensä 1450 kWp. Eniten paneeleita tulee Hyvinkään Willan ja Kotkan Jumalniemen kauppakeskusten katoille, noin 1000 paneelia kumpaankin.

Nyt rakennettavissa aurinkovoimaloissa käytetään älykkäitä sähköjärjestelmiä, joiden energiantuotto on perinteisiä järjestelmiä parempi.

– Älykkäillä aurinkosähköjärjestelmillä tuotanto voidaan optimoida. Jokainen paneeli muodostaa oman tuotantoyksikön, jolloin esimerkiksi osan paneeleista jäädessä varjoon muut paneelit jatkavat silti toimintaansa täydellä teholla, kertoo Varman toimitilajohtaja Toni Pekonen.

Aurinkovoimaloilla nyt varustettavat kiinteistöt on valittu kiinteistötyypin, vapaan kattopinta-alan sekä optimaalisen sähkönkulutuksen perusteella niin, että aurinkovoimalla tuotettu sähkö saadaan kulutettua kokonaan kiinteistössä.

– Valituissa kohteissa aurinkosähkö on meille taloudellisesti järkevä ja samalla ympäristöystävällinen investointi, Pekonen sanoo.

Aurinkosähkö apuna kiinteistöjen hiilijalanjäljen keventämisessä

Rakennusten osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on yli 40 %. Vastuullisena sijoittajana Varma on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillintään ja aikoo keventää kiinteistöjensä hiilijalanjälkeä 15 % vuoteen 2020 mennessä.

– Tavoite kiinteistöjen hiilijalanjäljen pienentämiseksi on kunnianhimoinen ja vaatii investointeja myös uusiutuvaan energiaan. Aurinkovoimaloiden elinkaarikustannukset ovat pienentyneet ja hyötysuhde parantunut, joten aurinkoenergia on kannattava vaihtoehto hiilijalanjäljen pienentämiseen, Toni Pekonen sanoo.

Nyt asennettavien aurinkovoimaloiden arvioitu vuosituotto on 1178 MWh/a, joka vastaa 60 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Aurinkosähkön ansioista kiinteistöjen päästöjen arvioidaan vähenevän 247 tCO2 vuodessa.

Varma aloitti aurinkoenergian käytön kiinteistöissään vuonna 2016, jolloin kaksi Helsingissä sijaitsevaa toimistotaloa sai aurinkovoimalat käyttöönsä.

– Tavoitteena on laajentaa aurinkosähkön käyttöä kiinteistöissä, ja jatkammekin sopivien kohteiden kartoittamista, Toni Pekonen kertoo.

Kaikkiin aurinkovoimaloihin on saatu valtion energiatukea. Aurinkovoimaloiden rakentamisesta vastaavat Aii Energy Systems, Caverion Suomi Oy, Helen Oy ja Solnet Green Energy Oy.

 

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 873 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2016 Varman maksutulo oli 4,7 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,3 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli vuoden 2017 maaliskuun lopussa 44,4 miljardia euroa.