Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Teknisen kaupan myynti viime vuonna 11 miljardia euroa

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä lähes 21 % vuodentakaisesta. Koko vuoden 2021 myynti oli yli 11 miljardia euroa, 14 % enemmän kuin vuonna 2020.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

– Tapahtumarikas vuosi päättyi poikkeukselliseen kovaan viimeiseen neljännekseen. Isompiinkin kehityslukuihin olisi varmasti päästy, jos tuotteiden saatavuus olisi ollut lähelläkään normaalia tasoa. Toisaalta monella yrityksellä tilauskirjat ovat täynnä, mikä ennakoi kasvun jatkuvan vähintäänkin kuluvana vuonna. Raaka-ainekaupassa teräksen hurja hinnannousu selittää merkittävän osan myynnin kehityksestä. Toki volyymikehityskin on ollut hyvää, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Tuotteiden saatavuusongelmat ja toimitusviiveet jatkuivat Teknisen Kaupan Liiton mukaan koko vuoden. Raaka-ainekaupasta alkuvuonna liikkeelle lähtenyt hintojen voimakas nousu laajeni käytännössä kaikille toimialoille vuoden edetessä. Pula osaavasta henkilöstöstä paheni vuoden mittaan, ja erityisesti koneiden ja laitteiden asentajista ja huoltohenkilöstöstä on Uiton mukaan huutava pula, ja siksi ammatinvaihtajien muuntokoulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa pitäisi tehostaa ja nopeuttaa.

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja.