Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Suomen suurin ilma-vesilämpö­­­­­pumppulait­­­­­os Vermossa

Espoon Vermoon valmistuneen Fortumin ilma-vesilämpö­pumppulaitoksen tuotantoa on kevään aikana nostettu portaittain, ja sen odotetaan saavuttavan täyden 11 megawatin tehon kesän aikana. Laitos on Fortumin mukaan Suomen suurin, ja se tuottaa kaukolämpöä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueille.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitoksen pilottivaihe valmistui loppuvuonna 2020, jonka jälkeen testattiin uuden tekniikan toimivuutta pääkaupunkiseudun sääoloissa. Nykyisen vaiheen rakennustyöt alkoivat alkuvuonna 2022.

Ilma-vesilämpö­pumppulaitos siirtää ulkoilman lämpö­energiaa lämpö­pumpulla ja lämmön­vaihtimilla kaukolämpö­verkkoon. Tuotannon päästöttömyys perustuu Fortumin mukaan lämpö­pumpun käyttämään sähköön, joka tuotetaan päästöttömästi.

– Lämmityksen sähköistäminen on keskeistä kauko­lämmön hiili­neutraaliuden edistämisessä. Ilma‑vesilämpö­­pumppu­tekniikalla voi olla tässä kehityksessä merkittävä rooli. Vermon laitoksen konsepti on lisäksi helposti skaalattava ja monistettava missä tahansa pienten tai suurten kaukolämpö­­verkkojen alueilla, ilmaahan on saatavilla rajattomasti, Energy Solutions ‑yksikön johtaja Thomas Ekholm Fortumin lämmitys- ja jäähdytys­liiketoiminnasta sanoo.

Kaukolämmön ohella Vermon ilma-vesilämpöpumppu­laitos voi tuottaa jäähdytystä lähi­alueiden tarpeisiin. Jäähdytyksen yhteydessä syntyvä hukkalämpö kierrätetään takaisin kaukolämpöjärjestelmään.

Vermon ilma‑vesilämpöpumppulaitos on osa Fortumin Espoo Clean Heat ‑ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on luopua kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa viimeistään vuonna 2025 ja saavuttaa hiilineutraalius 2020-luvun aikana. Työ‑ ja elinkeinoministeriö myönsi vuonna 2020 Vermon laitokselle investointituen, jolla edistetään vapaaehtoista ja nopeutettua luopumista kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa vuoden 2025 loppuun mennessä.