Kuva: granlund.fi

Granlund haluaa kasvaa ja kansainvälistyä

Granlund uudistaa Suomen organisaatiotaan, ja konsernin 12 tytäryhtiötä yhdistyy emoyhtiöön 31.10.2023. Jatkossa Granlund Oy toimii Suomessa yhtenä yhtiönä konsernin sijaan. Granlundin mukaan tavoitteena on 350 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2027, ja suurin osa liikevaihdon kasvusta tulisi kansainvälisiltä markkinoilta, ensiksi Skandinaviasta.

Kuva: granlund.fi

– Vaikka yhtiön rakenne muuttuu, vahva alueellinen läsnäolo säilyy muutoksesta huolimatta. Palvelemme asiakkaitamme 27 paikkakunnalla ympäri Suomen, Granlundin konsernijohtaja Pekka Metsi sanoo.

Granlund kertoo laajentuneensa viime vuosina vahvasti yrityskauppojen kautta, ja tätä kasvua on tarkoitus jatkaa edelleen niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Haluamme valmistautua suurempiin yritys­järjestelyihin, mutta nykyinen konserni­­rakenteemme ei tue kasvua kansain­­välisesti. Omistus­rakennetta selkeyttämällä kansain­­­­­­välinen kasvu helpottuu, Metsi toteaa.

Kansainvälistyminen on osa Granlundin strategiaa, joka lanseerattiin vuonna 2020. Korona­vuodet hidastivat kansain­välistymistä, mutta nyt suunnitelmia viedään Granlindin mukaan eteenpäin.

– Granlund on työntekijöidensä omistama yritys, osakkaita on noin 300. Meillä on vahva visio, että yrittäjä­henkisyytemme sekä erikoistumisemme tiettyihin liike­toimintoihin ovat myös kansainvälisiä menestys­tekijöitä. Haluamme löytää verkostoomme samanhenkisiä partneri­yrityksiä myös Suomen ulkopuolelta, Pekka Metsi kertoo.

Suuntana on ensimmäiseksi Skandinavia, jonka jälkeen mahdollisesti myös muu Eurooppa.

– Meillä on tällä hetkellä kaksi toimipistettä Ruotsissa: Tukholmassa ja Lidköpingissä. Kokemuksemme naapurista ovat olleet hyvin positiivisia, minkä vuoksi tavoitteemme on laajentua alkuun pohjoisessa, Metsi sanoo.

Granlundin nykyinen strategia tähtää 200 miljoonan euron liike­vaihtoon vuonna 2025. Vuonna 2022 liikevaihto oli 129 miljoonaa euroa. Uusien suunnitelmien mukaan liikevaihto­tavoitteeksi on nostettu 350 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä, ja suurin osa kasvusta tulisi kansain­välisestä toiminnasta. Tällä hetkellä henkilöstöä on noin 1400, ja tavoitteena on henkilö­määrän tuplaus.

Granlundin mukaan sen toiminta painottuu jatkossakin nykyisiin liike­­toiminta‑alueisiin eli talotekniikka­suunnitteluun, energia-, ympäristö- ja kiinteistö­konsultointiin, rakennuttamiseen ja valvontaan sekä ohjelmistoihin.

– Kasvun pääsektoreita ovat muun muassa energia­palvelut, datakeskukset ja muut vaativat teknologiahankkeet kuten sairaalat ja puhdastilat sekä korjaus­rakentaminen. Jatkamme myös aktiivisesti talo­tekniikan toiminta­mallien kehittämistä, Metsi kertoo.

Granlundin Suomen alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023. Kaikki työntekijät jatkavat yhtiössä vanhoina työntekijöinä. Muutos ei koske Granlund Isännöinti Oy:tä.