vaasa
Kuva: Christoffer Björklund

Vaasan Mansikkasaaren telakka-alue tarvitsee kehittäjän

Vaasan kaupunki etsii kehittäjää Mansikkasaaren vanhalle telakka-alueelle. Mansikkasaaren telakkahalli myydään yhdellä eurolla toimijalle, joka esittää uskottavan ja toteuttamiskelpoisen idean hallin kehittämiseen.

Kuva: Christoffer Björklund

Vaasan kaupungin mukaan Mansikkasaari on kulttuurihistoriallisesti, maisemallisesti ja sijaintinsa puolesta ainutlaatuinen kohde, joka on seissyt tyhjillään viimeiset vuosikymmenet.

– Mansikkasaarihan on alueena todella hieno. Se sijaitsee keskeisellä paikalla meren ympäröimänä ja tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiselle toiminnalle, tonttipäällikkö Christoffer Rönnlund sanoo.

Kilpailussa etsitään toteuttajaa Mansikkasaaren vanhalle telakkahallille ja sen tontille. Telakkahallin pinta-ala on noin 1100 neliötä ja ympäröivän tontin suunniteltu koko noin 4500–5000 neliötä. Lopullinen käyttötarkoitus ja tonttikoko määritetään asemakaavassa voittaneen ehdotuksen perusteella.

Tämän hetken suunnitelmissa Mansikkasaaren rannat ovat kaikille avointa julkista tilaa. Saaren pohjois- ja itäosiin on suunniteltu myös asumista.

– Telakkahalliin toivotaan sellaista toimintaa, joka istuu luontevasti ympäristöönsä ja sopii saarelle muodostuvaan kokonaisuuteen. Aluetta voi ideoida hyvin vapaasti, asuminen on kuitenkin poissuljettua. Tuleva toiminta ei saa myöskään aiheuttaa ympäristöhäiriöitä, Rönnlund kertoo.

Kilpailuehdotuksen tulee sisältää suunnitelma tulevasta käyttötarkoituksesta sekä sen edellyttämien korjaustöiden toteuttamisesta.

– Telakkarakennus on päässyt vuosien varrella huonoon kuntoon, joten sen korjaaminen vaatii mittavia toimenpiteitä. Kiinnostuneille kehittäjille järjestetään luonnollisesti mahdollisuus tutustua rakennukseen ja tonttiin, Rönnlund kertoo.

Toteuttamiskelpoisen idean lisäksi ehdotuksesta pitää käydä ilmi muun muassa suuntaa antavat piirustukset, julkisivuluonnokset sekä taloudelliset laskelmat. Asiantuntijoista koostuva hankeryhmä arvioi ehdotukset ja päättää voittajasta.

– Mikäli sopiva toteuttaja löytyy, teemme hänen kanssaan aiesopimuksen, jossa sovitaan tarkemmin toteuttamisehdoista ja keskeisistä periaatteista, Rönnlund sanoo.

Ajatuksena on, että tontti luovutetaan voittajalla pitkäaikaisella, 40 vuoden vuokrasopimuksella. Vuokrataso määräytyy tontin käyttötarkoituksen perusteella. Myöhemmin tontti on myös mahdollista ostaa ostohetkellä määriteltävään markkinahintaan. Valittu kehittäjä sitoutuu myös osallistumaan kaavaprosessiin Telakkahallin ja sen tontin kaavatyön osalta.

Ehdotukset alueen kehittämisestä on jätettävä viimeistään 15. syyskuuta 2023 klo 16.00.