tok
Kuva: Tokmanni

Tokmannin uuden logistiikkakeskuksen katolle 4000 aurinkopaneelia

Mäntsälään rakennettavan Tokmannin Moreeni-logistiikkakeskuksen katolle asennetaan parhaillaan 4000 aurinkopaneelista koostuvaa aurinkovoimalaa. Voimalan tehoksi tulee 1,7 piikkimegawattia. Aurinkoenergian tuotto on 1,4 gigawattituntia vuodessa.

Kuva: Tokmanni

Moreeni-logistiikkakeskus on Tokmannin kaikkien aikojen suurin yksittäinen investointi. Noin 55 0000 bruttoneliömetrin kokoisen logistiikkakeskuksen aurinkovoimalan asennukset aloitettiin huhtikuussa. Voimalan lopulliseksi tehoksi tulee 1,7 MWp, ja aurinkosähköä laitteisto tulee tuottamaan noin 1,4 GWh vuodessa. Tokmannin mukaan energiaan liittyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 128 tonnia vuosittain.

Moreenin voimala on Tokmannin mukaan Suomen suurin kattoasenteinen voimala, mutta lisäksi se kuuluu myös Suomen suurimpien voimaloiden joukkoon. Moreenin voimalan asentaa Solarigo Systems Oy.

– Tokmanni on vuodesta 2016 alkaen systemaattisesti lisännyt aurinkovoimaloita myymälöidensä katoille. Tällä hetkellä jo yli joka neljännen Tokmanni-myymälän katolla on päästötöntä sähköä tuottava aurinkovoimala. Kesäkuukausien aikana aurinkovoimaloilla tuotetaan selvästi yli 50 % kyseisen myymälän sähkönkulutuksesta. Vuositasolla ja koko Tokmanni-ketjun sähkönkulutuksesta Tokmannien katoilla olevilla aurinkovoimaloilla tuotetaan arviolta jo yli 10 %, ja tämä osuus kasvaa vuosi vuodelta, kertoo Tokmannin myymäläverkostosta ja konseptista vastaava johtaja Harri Koponen.

– Moreenin aurinkovoimaprojekti on mennyt hienosti ja etenee aikataulussa kohti valmistumista syksyksi. Työmaa-alueella toimii paljon eri urakoitsijoita, joiden kanssa yhteistyö on toiminut hyvin, kertoo Solarigo Systemsin projektijohtaja Jarkko Honkanen.