Lidl Riihimäki

Suomen ensimmäinen puurakenteinen Lidl Riihimäelle

Suomen ensimmäinen puurakenteinen Lidl on avannut ovensa Riihimäellä. Jatke Oy toimi Lidl Suomi Ky:n rakennuttaman hankkeen rakennusurakoitsijana. Kooltaan noin 2400 bruttoneliön kokoisen myymälän teräsrakenteet on korvattu puulla betonilattiasta ylöspäin.

Myymälää kannattelevat pilarit sekä ulko- ja kattorakenteet on tehty suomalaisesta, tiheäsyisestä havupuusta valmistetusta liimapuusta. Julkisivu on tehty leveästä puupaneelista. Puuta on käytetty paitsi pilaripalkkirungoissa, myös myymälän pinnoissa, erityisesti puurimoituksilla vuoratuissa sisäänkäyntikatoksen alakatoissa.

– Lidl Suomi on oman toimintansa osalta hiilineutraali jo vuonna 2022. Puurakenteisen myymälän rakentamisen aikaiset hiilidioksidipäästöt ovat noin neljänneksen tavanomaista alhaisemmat, joten puurakentaminen voi tulevaisuudessa olla hyvä vaihtoehto tyypilliselle teräs- ja  betonirakentamiselle, kertoo Lidl Suomen kiinteistöpäällikkö Antti Isokoski.

– Hanke oli erittäin mielenkiintoinen, ja toteutustapa puurakenteisena itselleni uusi. Tekniikkakin on aika poikkeuksellista. Ensinnäkin kohteessa on suuri, yli 2000 neliön aurinkokatto,  jossa on 270 aurinkopaneelia. Lisäksi rakennusta lämmitetään vesi-ilmalämpöpumpulla, jota tukee perinteinen sähkökattila vain kaikkein kireimmillä pakkasilla, kertoo Jatkeen projekti-insinööri Janne Penttilä.

Aurinkopaneelit tuottavat noin kymmenesosan myymälän vuosittaisesta sähköntarpeesta. Lidl sanoo käyttävänsä vain uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.

– Olen lopputuloksesta erityisen ylpeä. Kohde valmistui aikataulussa, vaikka haasteitakin oli. Yhden aikatauluhaasteista muodosti 220 mm:n paksun paalulaatan saattaminen laatoituskuntoon alle yhdeksässä viikossa. Onnistuimme tässä kuitenkin hienosti. Hankkeessa oli mukana monia meille ennestään tuttuja urakoitsijoita, joiden kanssa yhteistyö sujui loistavasti, sanoo Jatkeen vastaavana työnjohtajana toiminut Olli-Pekka Heinonen.