Kuvassa; Aura hirsipäiväkoti/AirD

Suomen ensimmäinen hyvän ilman päiväkoti

Kuvassa; Aura hirsipäiväkoti/AirD

Sivutuotteena kiinteistön omistaja säästää ilmanvaihdon sähkölaskussa yli 33 prosenttia.

Suomen ensimmäinen hyvän ilman päiväkoti on avattu Turun lähellä Aurassa. Pilke päiväkotien luontopäiväkoti Kurjessa on käytössä suomalainen AirD-ilmanvaihtojärjestelmä, joka mittaa ilmanlaatua jatkuvasti ja säätää huonekohtaista ilmavirtausta tarvepohjaisesti.

“Järjestelmä tuulettaa huoneesta kosteuden ja tunkkaisen ilman suuremmalla ilmavirtauksella. Kun huone on tuulettunut ja ilma hyvää, ilmanvaihto pienenee perustasolle”, kuvailee AirD:n teknologiajohtaja Simo Mönkkönen ja jatkaa, “hyvällä tuuletuksella kosteus ei pääse tiivistymään pintoihin ja vältytään ongelmilta.”

Hyvä ilma on tavallisesti huomaamaton tilan käyttäjille, mutta ilman raikkauden huomaa sisään astuessaan.

“Useat vanhemmat ovat vertailleet muihin päiväkoteihin ja sanoneet, että onpas teillä hyvä ilma. He eivät ole sanoessaan tienneet, että meillä on tällainen järjestelmä”, kiittelee päiväkodin johtaja Liisa Arfman.

“Meillä on paljon lasten märkiä vaatteita kuivumassa. Se on tärkeää, että kosteus ei keräänny pintoihin.”

Tyhjissä huoneissa ilmanvaihto on säästöliekillä

AirD-järjestelmä soveltuu erityisen hyvin päiväkoteihin, joissa tilojen käyttö vaihtelee paljon.

Esimerkiksi päiväuniaikaan lapset nukkuvat lepohuoneissa muiden huoneiden ollessa tyhjillään. Tuolloin järjestelmä huomaa hiilidioksidipitoisuuden nousun lepohuoneissa ja lisää välittömästi lepohuoneiden raittiin ilman määrää.

“Unihuoneet ovat myös mukavan viileitä ja toimivat hyvin. Lapsilla on paksut peitot joiden alla on mukava nukkua raikkaassa ilmassa”, kertoo Arfman.

Vastaavasti tyhjien huoneiden virtaus laskee perustasolle. Tuolloin huoneen ilmavirtaus on pienempi, jolloin syntyy selvää säästöä kiinteistön lämmityksessä ja ilmanvaihtokoneen sähkönkulutuksessa.

“Asennusvaiheessa kalibroimme ilmanvaihtokoneen kanavapaineen 33 prosenttia pienemmälle kuin perinteisessä ilmanvaihtojärjestelmässä. Säästö on todellisuudessa hieman tätä suurempi koneen ominaiskäyrästä johtuen”, tarkentaa Simo Mönkkönen.

Säästö myös kertautuu lämmityskustannuksissa, koska pienemmällä puhalluksella vältetään lämpimän ilman puhaltaminen ulos harakoille.

Säästöjä myös rakennusvaiheessa

Rakennusvaiheessa ilmanvaihdon asentaja selviää vähemmällä. Järjestelmä tarvitsee vain pääkanavien tasapainotuksen, jonka vaatimat virtausmittaukset saa suoraan päätelaitteiden antureista.

“Tavallisen ilmanvaihdon tasapainottaminen on työläs vaihe, jossa asentaja mittaa ja säätää jokaisen venttiilin erikseen. AirD-järjestelmässä tasapaino löytyy viidessätoista minuutissa yhdellä napin painalluksella”, selventää Simo Mönkkönen.

Pilke päiväkodit, Honkarakenne ja Mediset Hoivarakentajat ovat sopineet rakentavansa yhteistyössä 34 uutta hirsipäiväkotia Suomeen vuoteen 2020 mennessä. Auraan rakennettu Pilke päiväkoti Kurki on päiväkodeista ensimmäinen.

Hirsipäiväkodit vastaavat sisäilmaltaan puhtaiden päivähoitotilojen kasvavaan kysyntään. Seuraava päiväkoti valmistuu keväällä 2018 Tuusulaan.

Yhteistyökumppanit

Air D Fin Oy on suomalainen ilmanvaihdon yritys, joka suunnittelee, valmistaa ja markkinoi täysin uudenlaisia älykkäitä ilmanvaihdon päätelaitteita. Yrityksen tuotteissa yhdistyy suomalainen insinööriosaaminen, vihreä teknologia ja design.

Pilke luontopäiväkoti Kurki on Aurassa toimiva hirsipäiväkoti, jonka toiminnassa korostuvat erilaisten luonnonilmiöiden tutkiminen ja ihmettely ja säännöllinen retkeily. Päiväkodissa on 84 hoitopaikkaa 0 – 6 vuotiaille lapsille.

Pilke päiväkodit Oy on kotimainen varhaiskasvatuspalveluja tarjoava yritys, jolla on 70 päiväkotia ympäri Suomen. Pilkkeen toiminnassa on mukana noin 4000 lasta ja 800 työntekijää.

Mediset Hoivarakentajat Oy on aistiystävällisten hirsipäiväkotien, hoivakotien ja asumispalveluyksiköiden kokonaisvastuurakentamiseen erikoistunut yritys. Mediset Hoivarakentajat on saanut kotimaisuudestaan Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnuksen.

 

Lukuja Pilke luontopäiväkoti Kurjesta

84 lasta

46 älykästä ilmanvaihdon venttiiliä

1932 ilmanlaadun mittausta minuutissa

1500 litraa sekunnissa raitista ilmaa hiljaisina tunteina

1650 litraa sekunnissa raitista ilmaa aktiivisina tunteina