Kuva: Espoon kaupunginmuseo

SRV korjaa Tapiolan uimahallin

SRV ja Espoon kaupungin Tilapalvelut ovat allekirjoittaneet sopimuksen 6 vuotta suljettuna olleen Tapiolan uimahallin peruskorjauksesta ja laajennuksesta. Yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana toteutettavan hankkeen kokonaiskustannusarvio on 42–46 miljoonaa euroa, josta SRV:n osuus noin 32 miljoonaa euroa. Rakentaminen alkanee ensi kesänä, ja valmista pitäisi olla vuoden 2025 lopussa.

Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Hankkeen tavoitteena on ennallistaa nykyisen rakennuksen ulkonäkö, ja toteuttaa uusi laajennus taustalle. Uimahalli sijaitsee arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemalla Tapiolan keskusta-alueella, mikä kuuluu museoviranomaisten määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. uimahallin korjauksen suunnittelu ja toteutus yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Tavoitteena on säilyttää arvokkaimmaksi osaksi luokitellun pääallastilan vesikaton kantavat pilarirakenteet, kattokupoli tukipalkkeineen ja hyppytorni. Rakennuksen perustus- ja alapohjarakenteissa on halkeamia, joten rakenteita joudutaan purkamaan paljon ja rakentamaan uudelleen. 

– Peruskorjaus tullaan toteuttamaan elinkaariviisaasti tulevaisuuden tarpeet huomioiden mutta rakennuksen arkkitehtuuria vaalien. Uudistamme rakennuksen energiatehokkaaksi, käyttäjiä hyvin palvelevaksi kokonaisuudeksi, ja varmistamme, että sen elinkaari kestää ympäristön haasteet myös vuosien saatossa, SRV:n yksikönjohtaja Marko Räisänen sanoo.

– Tapiolan uimahallin kaupunkikuvalliset ja arkkitehtoniset arvot säilytetään palauttavalla rakentamisella, jossa myös huomioidaan rakennustekniset ja elinkaarelliset arvot. Valmistuttuaan uimahalli täydentää Tapiolan entuudestaan monipuolisia palveluja, Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo toteaa.

Nykyinen uimahallirakennus muodostuu alkuperäisestä 1965 valmistuneesta osasta sekä vuonna 2005 toteutetusta laajennuksesta. Pääallashalli rakennetaan pääosin uutena rakenteena alkuperäisen ilmeen mukaisesti. Pääallas on 25 metriä pitkä ja siinä on 6 rataa. Sen lisäksi uimahallissa on lasten opetusallas, kahluuallas ja monitoimi-terapia-allas ja hyppytorni. Katsomon alle rakennetaan uusi poreallas. Ulos rakennettu hyppyallas sekä kahluuallas ja katsomorakenteet rakennetaan uudelleen alkuperäisen ilmeen mukaisesti. Rakennuksen laajuus on 6325 bruttoneliömetriä.

Uimahallin talotekniikka uusitaan kokonaan. Uimahallin suihkujen ja altaiden jätevedestä otetaan lämpö talteen. Valaistus ja ilmanvaihto ohjautuvat tarpeen mukaan. Lämmitysenergiasta 65 % saadaan maalämmöstä ja loput kaukolämmöstä.