Kuva: UKI Arkkitehdit Oy

Skarta rakentaa SSAB:lle tutkimus- ja laboratoriokeskuksen Raaheen

Hiilineutraaleja teollisuushankkeita toteuttava Skarta Finland Oy rakentaa teräsyhtiö SSAB:n Raahen-tehdasalueelle uuden tutkimus- ja laboratoriokeskuksen sekä sen yhteyteen toimistorakennuksen. Noin 8000 neliön laajuisen hankkeen arvo on 12 miljoonaa euroa.

Kuva: UKI Arkkitehdit Oy

Skarta rakentaa SSAB:n Raahen tehtaalle uuden rakennuksen, joka korvaa elinkaarensa päässä olevat laboratoriotilat ja vanhan, aiemmin tänä vuonna puretun tehtaan konttorin. Investoinnilla kehitetään ja nopeutetaan laboratorioiden toimintaa ja valmistaudutaan SSAB:n siirtymiseen kohti fossiilitonta teräksen valmistusta. 

Raahen-tehtaan uuden rakennuksen kerrosala on 7750 neliömetriä, josta toimistotilojen osuus on noin 3000 ja tutkimuskeskuksen noin 5000 neliömetriä. Tiloissa tulee työskentelemään noin 100 henkilöä.

Rakennuksesta tulee teräsrunkoinen ja perustukseltaan maavarainen. Rakentamisessa käytetään SSAB:n teräsrakenteita ja tuotteita. Ulkoseinät ovat SPA-elementtiä ja katto pulpettimallinen, puurunkoinen huopakatto. SSAB:n ruostuvapinnoitteista COR-TEN®:ia käytetään muun muassa kaksoisrunkoseinän aurinkosuojaseinän materiaalina sekä sisustuselementtinä aulassa. 

Skarta aloittaa rakentamisen heti, valmista on vuoden 2023 loppuun mennessä. Hanke on jaettu urakka, jossa Skarta on kohteen rakennusteknisten töiden urakoitsija ja pääurakoitsija. LVIA- ja sähköurakoitsijat toimivat sivu-urakoitsijoina.

– Tutkimuskeskuksen toiminnassa korostuu sisäilmaolosuhteiden sekä laitteista tulevan melun ja tärinän hallinta. Pääurakoitsijalta tämä vaatii huolellista rakentamista ja hyvää projektinaikaista puhtauden- ja kosteudenhallintaa, jotta tilaajan laatuvaatimukset täyttyvät. Lisäksi tehtaan vierailijat pääsevät uudessa rakennuksessa tutustumaan SSAB:n tuotteisiin ja ratkaisuihin, ja myös siitä näkökulmasta rakennuksen tulee kokonaisuudessaan olla laadukas ja linjassa meidän tuotteidemme ja palveluidemme kanssa, SSAB Europe Oy:n projektipäällikkö Ville Lahtinen sanoo.