Kuva: senaatti.fi

Senaatti päivittää Oopperataloa 15 miljoonalla eurolla

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Oopperataloa kesällä 2023. Peruskorjauksessa uusitaan Oopperatalon päänäyttämön ja -lämpiön alueita. Urakoitsijat kilpailutetaan tänä syksynä.

Kuva: senaatti.fi

Peruskorjauksessa uudistetaan nykyistä talotekniikkaa ja näyttämötekniikkaa sekä tehdään laajoja maalaustöitä ja muita avustavia rakennustöitä.

– Rakennuksen tekniikkaa vanhenee ja etenkin näyttämötekniikkaa pitää uusia ajoissa, jotta se toimii moitteettomasti esityksestä esitykseen. Päänäyttämön näyttämömekaniikka on keretty jo kerran uusia vuonna 2007, joten sen osalta teemme vain ohjausjärjestelmän komponenttien päivityksen ja lisäksi pieniä muutoksia. Uusittava talotekniikka on pääosin rakennuksen valmistumisvuodelta 1993, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kasperi Koimäki.

Peruskorjauksen talotekniikan osuudessa uusitaan päänäyttämön, lämpiön ja aulan valaistus ja valaistusohjausjärjestelmä palvelemaan paremmin esitystoimintaa ja rakennuksen käyttöä. Vanhat valaisimet vaihdetaan led-valaisimiksi ja alkuperäisiä arvovalaisimia entisöidään. Lisäksi Töölönlahden lasijulkisivujen markiisit ja lämmitystekniikka uusitaan. 

Päänäyttämön näyttämötekniikan muutokset koskevat näyttämömekaniikkaa, jossa päivitetään ohjausjärjestelmän komponentit ja tehdään pieniä muutoksia nostimiin ja nostolavoihin, ja esitystekniikkaa uusimalla vanhat kaapeloinnit nykypäivän tasolle. Esitystekniikan uusinnan yhteydessä toteutetaan myös pieniä parannuksia näyttämön akustiikkaan.

– Peruskorjaus poikkeaa normaalista rakentamisesta, koska rakennustyöt toteutetaan todella tiukassa aikataulussa. Suunnitelmia ja rakennustöitä on valmisteltu poikkeuksellisen huolella ja hyvissä ajoin. Rakennustyöt toteutetaan alustavasti kolmessa vuorossa, kertoo Koimäki.

Korjaustöiden ajoitus ja suunnittelu on tehty tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa, jotta töistä olisi mahdollisimman vähän haittaa talon toiminnalle sekä Oopperan ja Baletin asiakkaille. 

Hanke toteutetaan projektinjohtopalveluna, jossa rakennuttajakonsulttina ja työmaasta vastuullisena toimii A-insinöörit Rakennuttaminen Oy. Hankkeen urakoitsijoiden kilpailutus alkaa vuoden 2022 syksyllä. Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa.