Lojerin Sastamalan-tehtaalla valmistetaan tutkimuspöytiä ja leikataan osia levylaserilla kolmella eri tehtaalla valmistettaviin tuotteisiin, kertoo laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Eero Kaaja.

Sairaalakalusteiden Lojerilla iso energiansäästö talotekniikkaa parantamalla

Sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja Lojer on vähentänyt vuotuista sähkönkulutustaan yli 20 % puuttumalla talotekniikkaan ja tuotantoprosessin energiatehokkuuteen.  Kevään aikana Sastamalan-tehtaalla otetaan käyttöön 930 paneelin aurinkovoimala.

Lojerin Sastamalan-tehtaalla valmistetaan tutkimuspöytiä ja leikataan osia levylaserilla kolmella eri tehtaalla valmistettaviin tuotteisiin, kertoo laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Eero Kaaja.

– Kaikki perustuu dataan: jos ei mittaa, ei voi kehittää. Olemme löytäneet ne toiminnot, joilla on suurin vaikutus energiankulutukseen. Olemme optimoineet talotekniikkaa ja myös investoineet tuotantoprosessien energiatehokkuuteen. Datan perusteella voimme säätää kiinteistön energiankäyttöä juuri silloin, kun se on järkevää, kertoo Lojerin laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Eero Kaaja.

Lojer kertoo säästäneensä sähköä noin 400 000 kilowattituntia viimeisen 12 kuukauden aikana.

– Kevätkuukausien lämpötilat ratkaisevat sen, millaisiin säästöihin vielä pääsemme. Olemme arvioineet, että huhtikuun alkuun mennessä Lojerin vuosisäästö on yli 20 % eli noin 500 000 kilowattituntia, Kaaja sanoo.

Koko yhtiön sähkönkulutus on Lojerin mukaan pienentynyt 10 % vuodesta 2018, vaikka liikevaihto on noussut 65 % ja tilat lisääntyneet yli 50 %.

Lojerin kiinteistöissä on tehty lukuisia parannuksia talotekniikkaan.

– Olemme kehittäneet kiinteistöjen automaatiojärjestelmää siten, että rakennusten ilmanvaihtoa ja lämmitystä voidaan säätää helposti ja nopeasti vastaamaan olosuhteita ja käyttötarpeita. Ilmanvaihtoa ja lämmitystä esimerkiksi pienennetään öisin ja viikonloppuisin, kun tiloissa ei työskennellä tai oleskella, kertoo Eero Kaaja.

Tuotantoprosessissa on tehty investointeja energiatehokkaampaan laserleikkaukseen ja materiaalinkäsittelyyn. Lisäksi pesukoneiden ja maalausuunien toiminta-aikoja ja lämpötiloja on säädetty.

Sastamalan-tehdasta laajennettiin vuonna 2019, ja samalla otettiin käyttöön maalämpö ja talotekniikka uudistettiin. Tehtaan katolle asennettu 930 paneelin ja 360 piikkikilowatin aurinkovoimala otetaan käyttöön tänä keväänä. Aurinkovoimalan odotetaan kattavan noin 15 % koko yhtiön energiatarpeesta. 

Lojer kertoo tavoittelevansa toimintansa hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail