Kuva STK

Sähkötekniikan tukkumyynnissä ennätys vuonna 2020

Kuva STK

– Pandemia ei pysäyttänyt rakentamista tai infrahankkeita, vaan alan toimitusketju onnistui sopeutumaan tilanteeseen erinomaisesti, olipa kyse tuotteiden saatavuudesta, turvatoimista työmailla tai valmiudesta etätöihin. Erityisen kiitoksen ansaitsevat asiakkaat määrätietoisesta hankkeiden edistämisestä, sanoo Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) puheenjohtaja, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.

Sähkötekniselle kaupalle tärkeässä rakentamisessa on Forssin mukaan nähtävissä painopisteen muutos. Asuinrakentaminen on reippaassa kasvussa, tarkasteltiinpa rakennuslupia tai toteutuneita aloituksia. Kuitenkin liike- ja toimistorakentamisen väheneminen veti alan kokonaisuutena laskuun viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan elo-lokakuussa myönnettyjen rakennuslupien määrä väheni 5,4 % ja rakennustuotannon volyymi väheni 6,8 % vuoden takaiseen verrattuna.

Kuva: STK

– Alkanut vuosi saattaa tuoda eteemme uusia haasteita, mutta koetun pohjalta uskon vahvasti alamme sopeutuvan joustavasti niihinkin. Pitemmän aikavälin kehitys energiatehokkuus- ja nollapäästötavoitteineen tuo alallemme runsaasti työtä myös jatkossa, Forss sanoo.

– Myynnin arvo ylitti kaikkien aikojen ennätyksen, mikä osaltaan kertoo sähköistyksen merkityksen kasvusta niin rakennetun ympäristön kuin ihmisten elämänlaadun parantamisessa. Kaikkien vuosineljännesten osalta myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna, sanoo STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.

Hän näkee sähköteknisen kaupan tulevaisuuden valoisana, sillä kehittyneiden sähköistysratkaisujen laaja käyttöönotto edistää energiatehokkuutta sekä auttaa yhteiskuntaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta ja torjumaan ilmastonmuutosta.