Aalto-yliopiston mikroelektroniikkasuunnittelun professori Jussi Ryynänen (vas.), Ulla Tuomisen säätiön Seppo Siivola, SIL:n puheenjohtaja Vesa Linja-aho ja  ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen. Kuva: SIL

Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Jussi Ryynäselle ja Marko Kosuselle

Aalto-yliopiston mikroelektroniikkasuunnittelun professori Jussi Ryynänen ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen jakavat tämänvuotisen Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon ansioistaan RISC-V -mikroprosessorin avoimesta ohjelmistotason laitteistokuvausprojektista ja sen tuomisesta osaksi opetusta.

Aalto-yliopiston mikroelektroniikkasuunnittelun professori Jussi Ryynänen (vas.), Ulla Tuomisen säätiön Seppo Siivola, SIL:n puheenjohtaja Vesa Linja-aho ja  ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen. Kuva: SIL

Ulla Tuomisen säätiön Sähkössä on tulevaisuus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2014 alkaen. Palkinnon saajan valitsevat Sähköinsinöörit – SIL ja Ulla Tuomisen säätiö.

RISC-V on avoimen koodin suoritinarkkitehtuuri, joka on kehitetty Berkeleyn yliopistossa. Marko Kosunen ja Jussi Ryynänen aloittivat RISC-V-mikroprosessorin laitteistokuvauksen kehitystyön Aalto-yliopistossa osana opetusprosessia. Ryhmä Aalto-yliopiston mikroelektroniikan opiskelijoita toteutti Ryynäsen ja Kosusen johdolla kesällä 2021 RISC-V-mikroprosessorin laitteistokuvauksen, joka julkaistiin avoimesti verkossa. Siihen on myöhemmin lisätty tekoälykiihdytin ja salauskiihdytin. Piiri on lähetetty valmistukseen, ja sen odotetaan saapuvan mitattavaksi vielä ennen kesää.

Palkitsemisperusteluiden mukaan prosessoriprojekti luo Suomeen kokonaan uutta prosessorisuunnittelun osaamista, ja mikroelektroniikka-alan kiihtyvä maailmanlaajuinen kasvu tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Mikroelektroniikkaan kuuluvat mikroprosessorit, joita tarvitaan lähes kaikessa tekniikassa.

Ulla Tuomisen Säätiö on DI Ulla Tuominen-Karosuon vuonna 1990 perustama yksityinen, yleishyödyllinen säätiö. Säätiö jakaa apurahoja sähkötekniikan ja sitä lähellä olevien alojen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Ulla Tuominen oli Suomen ensimmäinen naispuolinen sähköalan diplomi-insinööri. Hän oli myös Sähköinsinöörit – SIL:n kunniajäsen.

Sähköinsinöörit – SIL on sähkö-, ICT-, elektroniikka-, automaatio-, energia- ja valaistusaloilla työskentelevien sähköalan asiantuntijoiden ja sähköalaa opiskelevien järjestö, joka koostuu henkilö- ja yritysjäsenistä.