Kuvassa OX2:n rakentama ja hallinnoima Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa. Kuva: OX2/ Petteri Löppönen

Rajamäenkylän tuulivoimahankkeelle osayleiskaava ja rakennusluvat

OX2:n Rajamäenkylän tuulivoimahanke on saanut 10 vuoden kehitysvaiheen jälkeen lainvoimaiset rakennusluvat ja osayleiskaavan. Isojoen ja Karijoen kuntien alueella sijaitsevien 54 tuulivoimalan rakentaminen alkanee vuoden sisällä.

Kuvassa OX2:n rakentama ja hallinnoima Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa. Kuva: OX2/ Petteri Löppönen

Rajamäenkylä käsittää yhteensä 54 tuulivoimalaa; se on yksi Suomen suurimmista tuulivoimahankkeista. Voimaloiden enimmäiskorkeus on 300 metriä.

– Olemme erittäin iloisia, että pääsemme etenemään hankkeessa. Isojoen ja Karijoen kuntien sekä kuntalaisten myönteisellä suhtautumisella on ollut merkittävä rooli hankkeen kehittämisessä. Projekti on vaatinut kärsivällisyyttä kaikilta sidosryhmiltä, joten tuntuu hienolta päästä viemään hanketta vauhdilla kohti rakennusvaihetta, OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen sanoo.

OX2:n tavoitteena on, että tuulipuiston rakennustyöt päästään aloittamaan tämän tai viimeistään ensi vuoden aikana. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuonna 2026.

– Kuluvan vuoden aikana valmistaudumme tuulipuiston toteuttamisen investointipäätökseen, ja jatkamme nyt hankkeen yksityiskohtaisempaa suunnittelua sekä kilpailutamme toteutukseen liittyvät urakat, Loikkanen sanoo.

Rajamäenkylän tuulipuiston voimaloista 42 sijoittuu Isojoen ja 12 Karijoen alueelle. OX2:n mukaan jokaisesta voimalasta kertyy alkuvaiheessa kiinteistöveroa kunnille noin 30 000 euroa, mikä tarkoittaa Isojoelle  enimmillään noin 1,4 miljoonaa euroa ja Karijoelle noin 400 000 euroa vuodessa. Lisäksi OX2 arvelee, että hankkeen kokonaisinvestoinnista jää talousalueelle noin 20 % tuulipuiston rakentamisen ja toiminnan aikana.

Tuulipuisto liitetään kantaverkkoon 400 kilovoltin voimajohdolla Fingridin uuden Honkajoen sähköaseman kautta. Voimajohtohankkeen lunastuslupaa odotetaan valtioneuvostolta alkuvuoden 2023 aikana.