Helsingin kaupunki haluaa myydä ravintola Klippanin. Sen käyttötarkoitusta ei ole tarkoitus muuttaa. Kuva: Kim Öhman / Helsinki Partners

Helsinki valmistelee useiden maamerkkien myyntiä

Helsingin kaupunki luopuu kohteista, joilla ei ole käyttöä sen omassa palvelutuotannossa. Myyntilistalla ovat muiden muassa Kaivohuone, Klippan sekä Kulosaaren ja Rastilan kartanot.

Helsingin kaupunki haluaa myydä ravintola Klippanin. Sen käyttötarkoitusta ei ole tarkoitus muuttaa. Kuva: Kim Öhman / Helsinki Partners

Osa kohteista on tarkoitus myydä tarjouskaupalla ja osa neuvottelumenettelyllä. Jos kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy suunnitelman, rakennusten myynti on tarkoitus aloittaa tänä vuonna.

Tarjouskaupalla myytävien kohteiden joukossa ovat Kaivopuistossa sijaitseva Kaivohuone ja puiston edustalla Luoto-saarella sijaitseva Klippan, jotka on vuokrattu ravintoloiksi. Rakennukset pysyvät jatkossakin ravintolakäytössä.

Kulosaaren kartanon rakennukset suunnitellaan myytäväksi matkailu- ja tapahtumakäyttöön. Myyntisuunnitelmaan sisältyy 11 rakennusta, jotka ovat suojeltuja. Tavoitteena on myydä myös Itä-Helsingissä kaksi historiallista rakennusta, Villa Solvik ja Rastilan kartano.

Malmilla sijaitsevat kuntoutustoiminnan käytössä olevat Malmikoti Kunnantiellä ja Malmin päivätoimintakeskus Vanhalla Helsingintiellä ehdotetaan myytäväksi neuvottelumenettelyllä sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön.

Edellä mainittujen lisäksi myyntilistalla ovat Kartanomuseontie 3 (Lystikukkula-asuinrakennus ja varasto), Yhdyskunnantie 72 (Risulan torppa, asuinrakennus), Keulakuvantie 18 (asuinhuvila, talousrakennus ja sauna) sekä Hallkullanniemi 8, (Vuosanta, kaksi asuinrakennusta, sauna ja viisi talousrakennusta).

Helsingin kaupungin tavoitteena on luopua rakennuksista, joita se ei tarvitse omissa palveluissaan tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä. 

Näihin myytäväksi esitettyihin 11 kohteeseen on tulossa merkittäviä perusparannuksia tai niissä on jo välittömiä remonttitarpeita. Kaupungin arvion mukaan kohteiden laskennallinen korjausvelka on noin 7,7 miljoonaa euroa. 

Nyt myyntiin esitettävien kohteiden lisäksi suunnitteilla on noin 12 kohteen myynti. Lisäksi useita myyntejä on parhaillaan viimeistelyvaiheessa.