Karjalan lennoston majoituskasarmi. Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimien kiinteistöissä nollatoleranssi sisäilmaongelmille

Senaatin nollatoleranssi sisäilmaongelmien suhteen laajenee koskemaan täysimittaisesti myös Puolustusvoimien kiinteistöjä. Kaikki varuskuntien majoitus-, oleskelu- ja työskentelytilat peruskorjataan tämän vuosikymmenen aikana. Puolustuskiinteistöt on myös lisännyt resursseja kunnossapitoon.

Karjalan lennoston majoituskasarmi. Kuva: Puolustusvoimat

Senaatti-kiinteistöjen nollatoleranssi sisäilmaongelmille koskee nyt täysimittaisesti myös Puolustusvoimien käytössä olevia rakennuksia, tärkeimpänä niistä kasarmit. Tavoitteen toteuttamisesta vastaa vuoden 2021 alusta toimintansa aloittanut Senaatin tytärliikelaitos Puolustuskiinteistöt, joka omistaa Puolustusvoimien rakennukset ja vastaa tilojen ylläpidosta ja kehittämisestä.

– Henkilökunnan ja varusmiesten terveys ja turvallisuus ovat ykkösprioriteetti Puolustusvoimille, ja me tuemme heitä tässä. Kun kansakunta antaa sotilaalliseen maanpuolustustoimintaan lainaksi parhaassa iässä olevan ikäluokkansa, on meidän taattava heille terveet ja turvalliset olosuhteet”, Puolustuskiinteistöjen toimitusjohtaja Matias Warsta sanoo.

Puolustuskiinteistöt peruskorjaa kaikki Puolustusvoimien majoitus-, työskentely- ja opiskelurakennukset tämän vuosikymmenen aikana. Kasarmeista on peruskorjattu jo puolet 2000-luvulla ja tällä hetkellä käynnissä on perusparannukset 15 prosentissa kasarmeista.

– Kasarmien sisäilmatilanne on merkittävästi parantunut, ja panostamme sisäilman laatuun jatkuvasti. Yhtä aikaa investointien kanssa olemme nostaneet kunnossapitoon käytettäviä euroja kahden vuoden takaisesta 19 miljoonasta eurosta tämän vuoden 35 miljoonaan. Panostamme nollatoleranssissa erityisesti ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, Warsta toteaa.

Puolustuskiinteistöjen kunnossapitoyksikköön on palkattu sisäilma-asiantuntijoita, joilla on sekä rakennusterveysasiantuntijan pätevyys että laaja kokemus sisäilmaongelmien tutkimisesta ja ratkaisemisesta. 

– Myös tilojen käyttäjillä on iso rooli sisäilmaongelmien ehkäisemisessä. Olemme muun muassa tehneet varusmiehille siivoukseen liittyviä ohjevideoita, ja sisäilma-asiantuntijamme kouluttavat Puolustusvoimien henkilökuntaa. Asia koetaan varuskunnissa tärkeäksi, ja suhtautuminen sisäilma-asioihin panostamiseen on ollut hienoa, Warsta kertoo.

​Puolustuskiinteistöjen koko rakennuskannasta noin 15 prosentteja on kasarmeja. Loput rakennuksista on erilaisia toimistoja, huolto- ja varastotiloja, sairaaloita ja terveyskeskuksia sekä henkilökunnan asuinrakennuksia. Kasarmirakennukset on rakennettu keskimäärin 1960- ja 70-luvuilla.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail