Pluvia-kattokaivo poistaa sadeveden tasakatolta alipaineella

Etuna vaakasuoraan asennettujen putkien tuoma lisätila – tilasyöppöjä kaatoja ei tarvita

Tasakattoisissa rakennuksissa sadevesi on perinteisesti johdettu katolta pois kaatojen avulla. Kallistetut putket vievät sisältä tilaa, mikä on pitänyt ottaa tilankäytössä huomioon. Kattokaivoja on tarvittu määrällisesti enemmän, samoin erilaisia putkivetoja. Geberit Pluvia -kattokaivo poistaa sadeveden nopeasti alipaineen avulla. Siksi järjestelmän putket voi asentaa vaakatasoon sisäkattoon. Tämä antaa vapautta rakennuksen tilankäytön suunnitteluun. Kattokaivoja, laskuputkia ja maansisäisiä liitoksia runkoviemäriin tarvitaan vähemmän, mikä tuo säästöjä asennus- ja materiaalikustannuksiin. Itsepuhdistuvan Pluvia-kattokaivojärjestelmän huoltoon ei tarvitse käyttää paljon aikaa.
Geberit on valmistanut Pluvia-kattokaivoja jo yli 40 vuoden ajan ja luonut niillä uudenlaisia standardeja kattovedenpoistoon. Nyt suosittua alipaineella toimivaa kattokaivojärjestelmää on uudistettu.

– Pluvia-kattokaivojen muotoilua on muutettu kompaktimmaksi ja ergonomisemmaksi. Asennusta ja huoltoa helpottamaan on kehitetty kääntösalpalukot, joilla kaivon kansi kiinnitetään paikoilleen. Kattokaivoihin on myös lisätty erikoispitkät Geberit PE-liittimet, jotka mahdollistavat paksumman eristepaksuuden katossa. Suunnitteluvaihetta helpottamaan meillä on tarjota BIM-objektit Autodesk Revit -ohjelmalle. Lisäksi avustamme asiakkaitamme projektikohtaisesti hydraulisessa laskennassa, kuvailee muutoksia Tapio Aaltonen Geberitin teknisestä tuesta.

Putkien mitoitus saa aikaan itsepuhdistavan imun

Geberit Pluvia poistaa vedet katolta jopa kovimpien kaatosateiden aikana. Alipaineella toimiva järjestelmä mahdollistaa putkien täyttymisen nopeasti. Putkien halkaisija on tavanomaista pienempi, ja ne on mitoitettu täyttymään kokonaan. Vedenpoistomäärä on silti suuri. Mallista riippuen viemäröintikapasiteetti on jopa 25 litraa sekunnissa.

– Vesi imetään katolta pois alipaineella. Täynnä olevan putkiston virtausnopeus on suuri, yli 0,5 metriä sekunnissa. Se aiheuttaa imun, joka tekee järjestelmästä itsepuhdistuvan. Siksi huoltotöitä tarvitaan vähemmän. Pluvia-kattokaivot estävät ilman pääsyn järjestelmään ja takaavat luotettavan toiminnan, Aaltonen mainitsee.

Lisää tilaa, vähemmän putkivetoja

Pluvia-kattokaivot muodostavat keskenään sifonisen järjestelmän, jossa useiden kattokaivojen putket liitetään samaan kokoojaputkeen. Sen ansiosta tarvitaan vähemmän putkivetoja, laskuputkia ja maansisäisiä liitoksia runkoviemäriin. Näin syntyy säästöjä materiaali- ja asennuskustannuksissa. Suuren viemäröintikapasiteetin ansiosta Pluvia-kattokaivoja tarvitaan myös määrällisesti vähemmän kuin vaihtoehtoisissa ratkaisuissa.

Asennuksessa kattokaivon liitosputki tuodaan katon läpi sisälle, missä putket kiinnitetään sisäkattoon vaakatasossa Pluvia-kiinnitysjärjestelmällä. Lämpölaajenemisen takia putkien kiinnityskohdissa on kova kuormitus, joka voi siirtää paineen rakenteisiin, kun putket elävät. Siksi Pluvia-kiinnitysjärjestelmässä putkia ei kiinnitetä suoraan kattoon, vaan metallikiskoihin, jotka estävät putkia siirtämästä painetta rakenteisiin.

Putket kiinnitetään kiskoihin kiristyspantojen avulla, joiden asennus onnistuu helposti kiristyskiilojen ja vasaran avulla. Suuren osan asennustöistä voi esivalmistella maassa ennen nostoa katonrajaan. Palkkien kiinnityskohtia rakennuksen rakenteisiin tarvitaan vain 2,5 metrin välein.

– Kun perinteisten kattokaivon putkien vaatimia kaatoja ei enää tarvita, sisätiloihin vapautuu lisää korkeutta ja tilaa. Tämä antaa vapautta tilankäytön optimointiin ja suunnitteluun. Järjestelmä mahdollistaa myös arkkitehtonisesti erilaisten, isojen kattojen toteutuksen. Se on tarkoitettu erityisesti tasakattoisiin rakennuksiin, mutta sopii myös muille kattotyypeille, Aaltonen toteaa.

Erilaisille katoille omat kaivomallit

Pluvia-kattokaivoista löytyy erilaisia malleja monenlaisille kattotyypeille. Esimerkiksi bitumikatoille on olemassa oma mallinsa, jossa on iso bitumilaippa kaivon turvalliseen liittämiseen bitumikattoon. Lisätarvikkeilla Pluvia-kattokaivon saa toteutettua myös kovia painoja kestäville bitumikatoille, kuten katoille, jotka ovat parkkipaikka- tai viherkattokäytössä.

Järjestelmä on ideaali vaihtoehto kevytrakenteisille katoille, koska rakenteisiin kohdistuva kuormitus on pieni. Asennus tehdään laipan avulla, jolloin pitkä liitosputki riittää paksujen eristeiden läpivienteihin. Kompaktin muotoilunsa ansiosta Pluvia-kattokaivot sopivat myös kattokouruihin. Asentaminen sujuu kourun materiaalin mukaan joko juottamalla tai laipoilla.

Jokaisessa Pluvia-kattokaivossa on Geberitin EPDM-laippatiiviste, jonka tiiviys testataan jokaisesta kappaleesta yksittäin tehtaalla. Putkistossa käytetään Geberit PE-HD-putkia, jotka voidaan liittää joko pusku- tai sähköhitsaamalla.