Palkintolautakunnan mukaan voittajatyö ?Petäjä? istuu kaupunkikuvallisesti erinomaisesti kilpailun lähtökohtana olleeseen Viinikanlahden tulevaan kaupunkiympäristöön (Tampereen kaupungin asemakaavaluonnos 2022). Kuva: Mikko-Ville Sirola, Sami Maaizate ja Sofia Euro

Petäjä voitti Viinikanlahden puukerrostalo -opiskelijaideakilpailun Tampereella

Tampereen Viinikanlahden puukerrostalo -opiskelijaideakilpailun voittaja on kilpailutyö Petäjä. Voittajatyön suunnittelivat Tampereen yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat Mikko-Ville Sirola, Sami Maaizate ja Sofia Euro. 

Palkintolautakunnan mukaan voittajatyö ”Petäjä” istuu kaupunkikuvallisesti erinomaisesti kilpailun lähtökohtana olleeseen Viinikanlahden tulevaan kaupunkiympäristöön (Tampereen kaupungin asemakaavaluonnos 2022). Kuva: Mikko-Ville Sirola, Sami Maaizate ja Sofia Euro

Opiskelijaideakilpailun tavoite oli kannustaa Tampereen yliopiston arkkitehtuurin opiskelijoita puurakentamisen opiskeluun kiinnostavan ja ajankohtaisen suunnittelukohteen avulla sekä kerätä tulevien arkkitehtien uutta luovia näkemyksiä tulevaisuuden kaupunkimaisesta puurakentamisesta ja asuntoarkkitehtuurista.  

Kilpailutyöt suunniteltiin noin vuosina 2025–2035 rakennettavalle Viinikanlahden alueelle, jossa Tampereen kaupunki edistää puurakentamista osana keskustan ja sen asuntorakentamisen kehittämistä. Kilpailuun saatiin 21 ehdotusta.

Ideakilpailun tulokset julkistettiin 31. lokakuuta ja palkintoina jaettiin yhteensä 8 500 euroa. Kilpailun järjestivät Tampereen kaupungin Strateginen hankekehitys / Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma ja asemakaavoitus yhteistyössä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön kanssa. 

Kilpailun voittaneesta Petäjästä palkintolautakunta totesi muun muassa: ”Petäjä onnistuu vastaamaan tasapuolisesti kaikkiin kilpailuohjelmassa asetettuihin kysymyksiin. Erityisesti kaupunkikuvallisesti on saatu aikaan kiehtova kokonaisuus. Kortteli on monipuolisesti ratkaistu, puunkäyttö julkisivussa on huoliteltua ja detaljit sopivat hyvin puurakentamiseen. Rakennuksen runkoa on kavennettu onnistuneesti. Puutaloperinteeseen viittaava kodinomaisuus tuo kortteliin pehmeyttä. Julkisivut ovat tasapainoiset ja miellyttävät, asuntosuunnittelu on lähes kaikissa asunnoissa erittäin ansiokasta. Pienten asuntojen ansiosta saadaan liikenneratkaisuihin syöttötehokkuutta. Kattomuodon ratkaisua on pohdittu myös teknisesti, kattolape mahdollistaa kortteliin rauhallisen yleisilmeen.” 

Kilpailussa ei palkittu kakkossijaa, vaan sen sijaan jaettiin kaksi 3. palkintoa. Kolmannen palkinnon jakoivat Antti Hakonen ja Maiju Suni työllään ”Pihkassa” ja Sara Annala työllään ”Taapeli”.   Palkittuja kilpailuehdotuksia esitellään loppuvuoden 2023 ja kevään 2024 aikana sekä Tampereen yliopiston että Tampereen kaupungin tilaisuuksissa ja tiloissa.