PES-Arkkitehdeille jälleen suunnittelukisan voitto Kiinassa

PES-Arkkitehdit on voittanut kansainvälisen kutsukilpailun uuden sukellusvenemuseon suunnittelusta Huangpu-joen rannalle Shanghaihin Kiinaan. Uusi museo sijoittuu näkyvälle paikalla entiselle Jiangnanin telakalle, joka viimeksi toimi osana Shanghain vuoden 2010 maailmannäyttelyaluetta.

– On hienoa päästä rakentamaan toimistomme kiinalaiseen kotikaupunkiin Shanghaihin näin keskeiselle paikalle. Vaikka uusi museo ei ole kooltaan suuri, sillä on tärkeä rooli Huangpu-joen historiallisen alueen elävöittämisessä, kertoo PES-Arkkitehtien osakas Tuomas Silvennoinen.

Ensimmäisessä vaiheessa museo toimii telakka-altaaseen sijoitetun, käytöstä poistetun sukellusveneen näyttelyrakennuksena, jota myöhemmin laajennetaan monikäyttöiseksi näyttely- ja tapahtumatilaksi ravintoloineen. PES-Arkkitehtien suunnitelmassa museo asettuu siltamaisena rakennelmana telakka-altaan yli sukellusveneen päälle. Ratkaisu mahdollistaa vapaan kulun tontin halki samalla, kun se jättää suurimman osan historiallisesta altaasta näkyviin. 

Ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2022 alkupuolella valmistuu matala ja yksinkertainen 500 neliön sisäänkäyntirakennus, jonka päälle kohoaa laajempi 3000 neliön museorakennus vuoteen 2023 mennessä. Silvennoisen mukaan rakennus muodostaa symbioosin sukellusveneen kanssa ja vaikuttaa leijuvan telakka-altaan yllä salaperäisenä ja kiehtovana esineenä, joka näkyy ja josta on näkymät joen, telakan ja sukellusaluksen suuntaan. Rakennuksen peilimäinen ulkopinta on samalla sekä näyttävä että ympäristöään kunnioittava häivyttämällä itse rakennusta. Lasi-, teräs-ja puumateriaalit muodostavat kontrastin vanhan telakan karheille pinnoille.

– Tämä oli meille lyhyen ajan sisällä jo toinen kilpailuvoitto Kiinassa Nanchangin teatteritalon jälkeen. Molemmissa tapauksissa kyseessä oli kutsukilpailu, jonka järjestäjänä toimi merkittävä kulttuuri- tai rakennusalan toimija, joka tunsi toimistomme saavutukset vaativien ja korkealaatuisten rakennuskohteiden toteuttamisessa Kiinassa. Olemme jatkuvasti menestyneet hyvin kiinalaisissa arkkitehtuurikilpailuissa, mutta pienehkön pohjoismaisen toimiston ei ole ihan helppo saavuttaa kilpailuvoittoa ja sopimusta maineikkaimpien kansainvälisten toimistojen rinnalla. On hienoa nähdä, miten pitkäjänteinen työmme Kiinassa kantaa hedelmää, Tuomas Silvennoinen toteaa. 

Vuonna 1968 perustettu PES-Arkkitehdit on toiminut Kiinassa vuodesta 2003 lähtien. Yrityksellä on ollut oma toimisto Shanghaissa vuodesta 2011.