Messujen ulkonäyttelyalueella ollut ekosysteemikontti havainnollisti älykotikokonaisuutta: lämmitysratkaisuja, aurinkoenergiaa, energiavarastoja ja sähköauton latausjärjestelmiä.

Onnisella uskotaan talotekniikan vahvaan tulevaisuuteen

Vuodesta 2016 K-ryhmään kuulunut, teknistä tukkukauppaa käyvä 109-vuotias Onninen järjesti Tampereen Pakkahuoneella 13.–21.toukokuuta Onninen HOCKEY -messut. Messuilla oli näytteilleasettajina 65 LVI-alan yritystä ja 63 sähköalan yritystä. Messuilla vieraili noin 5600 alan ammattilaista. 

Messujen ulkonäyttelyalueella ollut ekosysteemikontti havainnollisti älykotikokonaisuutta: lämmitysratkaisuja, aurinkoenergiaa, energiavarastoja ja sähköauton latausjärjestelmiä.

– Megatrendit vahvistavat teknisen tukkukaupan roolia. Meidän toimialalla on vihressä siirtymässä hirveän iso rooli, sanoo Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.

Forss toteaa myös, että yhteiskunnan suurin varallisuus on rakennetussa ympäristössä, ja jotta se pysyy kunnossa, korjausrakentamisen määrä kasvaa. Korjaamisessakin talotekniikalla on suuri osuus. 

– Tekniikka ympäröi meitä ja mahdollistaa monia asioita, kuten etätyön ja vanhusten asumisen kotona. Iso osa siitä on meidän liiketoiminnassa, samoin nyt pinnalla olevasta huoltovarmuudesta, Forss sanoo.

Onninen tarjoaa ammattilaisille LVI-, sähkö-, kylmä- ja energia-alan tuotteita ja työvälineitä. Pohjoismaissa ja Baltiassa toimivan Onnisen Suomen-toimintojen liikevaihto on noin 1,12 miljardia euroa, josta noin 250 miljoonaa euroa tulee verkkokaupasta.

Onninen HOCKEY -messuilla talotekniikan tavarantoimittajat kohtasivat alan ammattilaisia.

– Verkkokauppa on meille iso asia, mutta se ei ole logistinen ratkaisu. Tavarat eivät siirry sähköisesti, siksi tarvitaan paikallisia myymälöitä, Martti Forss toteaa. Onnisella on nyt 58 paikallista Onninen Express -myymälää tai myyntipistettä.

Onnisen Suomen-toimintoja palveleva keskusvarasto valmistui vuonna 1996 Hyvinkäälle. Heinäkuussa 2021 Kesko ilmoitti 40 hehtaarin kokoisen logistiikkatontin hankinnasta Hyvinkään kaupungilta. Kehätien yritysalueen tontille suunnitellaan Onnisen uutta logistiikkakeskusta.

– Me uskomme tulevaisuuteen. Näen toimialan erittäin tärkeänä, Martti Forss sanoo. 

Teksti ja kuvat: Jaana Ahti-Virtanen