Kuva: Hung Quach, Pixabay

Finanssiala: Putkivuodot nousussa

Finanssiala ry:n mukaan putkien vuotovahingot kääntyivät kasvuun vuonna 2021. Niitä tapahtui 34 800 kappaletta, ja korvausmäärä oli 171 miljoonaa euroa. Murtovahingot jatkoivat laskuaan ja palovahingot olivat ennallaan. 

Kuva: Hung Quach, Pixabay

Finassiala ry edustaa Suomessa toimivia pankkeja sekä rahoitus- ja vakuutusyhtiöitä. 

Vakuutusyhtiöille ilmoitettujen vuotovahinkojen määrä kääntyi viime vuonna kasvuun. 

– Putkiremontti on mittava ja kallis remontti, ja on ymmärrettävää, etteivät taloyhtiöt sellaiseen halua ryhtyä. Tulee kuitenkin helpommaksi ja halvemmaksi teettää remontti jo ennen kuin putkien ikä alkaa toden teolla näkyä, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

– Esimerkiksi Suomen Kiinteistöliitto suosittelee, että rakennuksen putkistolle tehdään ensimmäinen kuntotutkimus 30–35 vuoden iässä ja tätä päivitetään 5–10 vuoden välein, Mero toteaa.

Finanssialan mukaan murtovahinkojen määrät ja korvaussummat ovat jatkaneet vähenemistään. Mero arvelee, että ihmiset ovat kuluneiden parin vuoden aikana olleet koronarajoitusten takia runsaasti kotona, mikä ehkäisee murtoja.

Palovahinkojen lukumäärä säilyi lähes ennallaan, mutta korvausmäärät laskivat 191 miljoonasta 168 miljoonaan euroon. 

–Suurimmat vahingot ovat yleensä tulipaloja, joissa korvaukset saattavat olla pahimmillaan kymmeniä miljoonia euroja. Jos vuoden aikana sattuu pari suurpaloa vähemmän, se näkyy heti korvausmäärissä, Mero sanoo.