Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

RT: Vuonna 2023 rakentaminen vähenee 2 %

Rakennusteollisuus RT ennakoi suhdannekatsauksessaan rakentamisen pysyvän tänä vuonna parin prosentin kasvussa ja kääntyvän ensi vuonna vastaavan suuruiseen laskuun.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

RT:n mukaan ennen Ukrainan sotaa aloitettujen asuntohankkeiden suuri määrä sekä toimitilarakentamisen piristyminen pitävät rakentamisen plussalla tänä vuonna. Uudisrakentamisen volyymi putoaa kuitenkin ensi vuonna varsinkin asuntorakentamisessa, jota hidastaa korkojen nousu. 

Korjausrakentamisen odotetaan pitävän pintansa ja kasvavan edelleen. Maa- ja vesirakentaminen kääntyy ensi vuodeksi miinukselle.

Tuleviin rakentamisinvestointeihin liittyy RT:n mukaan lisääntyvää epävarmuutta. Kustannuskehityksen ennustaminen on hankalaa, mikä vaikeuttaa niin tilaajien kuin tarjouksia laskevien rakennusalan yritysten toimintaa. 

– Tarvitsemme nyt kriisijoustavuutta tilaajien ja toimittajien välillä ja valmiutta etsiä yhdessä ratkaisuja hankkeiden jatkuvuuden turvaamiseksi. Moneen asiaan emme voi kotimaisilla päätöksillä vaikuttaa, mutta tämä on omissa käsissämme. Etenkin julkisen sektorin esimerkillä on iso merkitys, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.