Kuva: Adobe Stock

Nyt on korjaushankkeiden kulta-aika

Rakennusala ja erityisesti uudisrakentaminen on ollut synkässä suhdanteessa pian pari vuotta. Kuumaan markkinaan verrattuna nyt on mahdollisuus säästää sekä materiaaleista että työ­kustannuksista. Lisäksi korkojen ennakoidaan laskevan jo tämän vuoden aikana. Juuri nyt on otollinen hetki korjaushankkeille.

Kuva: Adobe Stock

Noin 1 800 taloyhtiöiden päättäjää kokoontui 23.4.2024 Helsingin Messukeskukseen talo­yhtiöiden suurimpaan vuosittaiseen tapahtumaan, Taloyhtiö 2024:ään.

– Tapahtuman puheenvuoroissa tuli selkeä viesti ja kannustus siihen, että juuri nyt on erittäin hyvä aika edistää korjaus­hankkeita. Karkealla tasolla talo­yhtiöiden kokonais­velka-aste on hyvin maltillinen. Korjaus­lainoja on osalla yhtiöitä paljonkin, mutta Kiinteistöliiton kyselyn perusteella jopa noin kolmas­osa yhtiöistä on täysin velattomia, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

– Toivottavasti täysin velattomissa yhtiöissä ei ole paljon niitä, joissa korjauksiin olisi jo pitänyt ryhtyä, mutta niitä on lykätty ”kyllä me hyvin pärjätään vielä muutama vuosi” -perustelulla. Parhaassa tilanteessa talo­yhtiöllä olisi jo yhtiökokous­päätös tehtynä ja toteutus­suunnitelmat valmiina. Vaikka projekti olisikin vasta ajatuksen tasolla, tähän suhdanteeseen voi vielä hyvinkin ehtiä, kun lähtee reippaasti liikkeelle, Heikkilä jatkaa.    

Tarttumalla tilaisuuteen saadaan yhtiöiden korjaus­velkaa pienennettyä, luodaan jollekin rakennuksen osalle tai järjestelmälle uusi elin­kaari sekä parannetaan asumis­viihtyisyyttä ja energia­taloutta. Talo­yhtiö säilyttää luotto­kelpoisuutensa myös tulevia korjauksia varten, kun kaikkea korjaamista ei jätetä yhteen ja samaan megaremonttiin.

Korjaushankeen pohjana on hyvä olla ajan­tasainen kunto­arvio tai kunto­tutkimus. Näin saadaan oikeat ja riittävät lähtö­tiedot. Lisäksi pätevät suunnittelijat tekemään korjaus­työlle riittävän tarkat ja laadukkaat suunnitelmat. Kaikki vähänkään suuremmat korjaus­urakat tulee aloittaa tarve­selvityksestä. Sen jälkeen edetään järjestelmällisesti askel kerrallaan. Onnistunut korjaus­hanke sisältää hanke- ja toteutus­suunnittelun, kilpailutuksen ja tarkan urakka­sopimuksen. Urakoitsijoiden osalta tulee varmistaa yhteis­kunnallisten velvoitteiden hoitaminen ja laatu­järjestelmän noudattaminen.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail