Kuvassa OX2:n rakentama ja hallinnoima Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa. Kuva: OX2/ Petteri Löppönen

Niinimäen tuulipuiston rakentaminen alkaa Pieksämäellä

OX2 on tehnyt sopimuksen energiayhtiö Helenin sekä Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahaston kanssa 145,2 megawatin suuruisen tuulipuiston rakentamisesta Pieksämäelle. Niinimäen tuulipuistoon rakennetaan 22 tuulivoimalaa, ja se on valmistuessaan itäisen Suomen suurin tuulipuisto.

Kuvassa OX2:n rakentama ja hallinnoima Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa. Kuva: OX2/ Petteri Löppönen

Niinimäen tuulipuiston rakentaminen aloitetaan heti, ja tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä. Tuulipuiston vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 400 gigawattituntia. Se vastaa noin 80 000 kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta.

Tuulipuisto tuottaa Pieksämäelle noin 800 000 euroa kiinteistöveroina.

– Tuulivoimainvestoinneilla on positiivinen vaikutus Savon aluetalouteen, ja ne hajauttavat maantieteellisesti hyvällä tavalla tuulisähkön tuotantoa Suomessa, OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen sanoo.

– Niinimäen hankinta tukee strategiamme mukaista panostusta uusiutuvan energian tuotantoon, ja puiston aloitettua toimintansa vuosittainen tuulivoimatuotantomme tulee olemaan noin 2,5 terawattituntia, Helenin yrityskaupoista vastaava johtaja Jenny Söderman kertoo.

– Niinimäki on jo rahastomme viides sijoituskohde ensimmäisen kahden toimintavuotemme aikana. Yhdessä Helenin kanssa olemme investoineet tänä vuonna neljään tuulivoimapuistoon, jotka valmistuttuaan tuottavat yli 1,5 terawattituntia uusiutuvaa sähköä vuodessa, sanoo Ålandsbanken Rahastoyhtiön salkunhoitaja Jimmy Forsman.

– Niinimäen tuulipuisto on Pieksämäen historian suurin yksittäinen investointi. Hanke tuo alueelle työtä ja elinvoimaa sekä tuottaa tulevaisuudessa vihreää sähköä, Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen toteaa.

OX2 toteuttaa hankkeen avaimet käteen -periaatteella ja vastaa rakentamisen jälkeen myös tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. 

Niinimäkeen tulee 22 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 6,6 MW ja enimmäiskorkeus 258 metriä. Destia vastaa infratöistä, Tamini S.r.l muuntajista ja Eltel Networks voimajohdoista ja tuulipuiston sähköasemasta.