Projektiuutiset esittelee Blominmäen jätevedenpuhdistamon joulukuussa ilmestyvässä numerossa 6/2022. Kuva: HSY

Blominmäen jätevedenpuhdistamolle RIL-Palkinto

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n rakennuttama Blominmäen jätevedenpuhdistamo on voittanut vuoden 2022 RIL-Palkinnon.

Projektiuutiset esittelee Blominmäen jätevedenpuhdistamon joulukuussa ilmestyvässä numerossa 6/2022. Kuva: HSY

RIL-Palkinnon 2022 saajan valinneen kansanedustaja Elina Valtosen mukaan Blominmäen jätevedenpuhdistamo on yhteiskunnallisesti merkittävä hanke, jolla on erittäin tärkeä perustehtävä.

– Blominmäen jätevedenpuhdistamo tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle vähintään vuosikymmeniksi. Jäteveden puhdistus on konkreettista Itämeren suojelua ja kaupunkikehitystä parhaimmillaan yhdistettynä energiaviisaisiin ratkaisuihin. Kyseessä on lämmöntuotannon osalta 100-prosenttisesti ja sähkön suhteen 70-prosenttisesti omavarainen hanke, Valtonen kertoo.

Juuri käyttöön otettu uusi jätevedenpuhdistamo käsittelee aluksi 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Puhdistamoa on mahdollista laajentaa jopa miljoonan asukkaan tarpeisiin.

– Palkinto myönnettiin yhteiskuntamme infrarakentamisen perustyölle. Samalla palkitaan laaja kokonaisuus: uniikin maanalaisen jätevedenpuhdistamon suunnittelu ja rakentaminen sekä jätevesien viemäröinnin muutokset Espoon alueella. Sitä on toteuttanut suuri joukko ammattilaisia vuosien ajan, HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred sanoo.

HSY:n lisäksi RIL-Palkinnon osapuolia ovat YIT, ARE, Ramboll Finland ja Ramboll CM, FCG Finnish Consulting Group sekä Afry Finland. 

RIL ry jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.