Kuva: Skanska

Myllypuron kampuksella testataan älykotiratkaisuja

Metropolian Ammattikorkeakoulun energialaboratorioon Myllypuron kampuksella syksyllä 2021 valmistunut SmartLab on tehty tulevaisuuden asumisen testialustaksi ja älykotien kiihdyttämöksi. SmartLab on ammattikorkeakoulun, Skanskan ja ABB:n yhteinen hanke.

Kuva: Skanska

SmartLab on kevytrakenteinen, aidon oloinen kaksio. Kodinkoneiden ja seinien takaa löytyy tekniikkaa, antureita ja järjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus kehittää energiatehokkaita, taloudellisia ja asumismukavuutta lisääviä ratkaisuja. Jatkossa SmartLabia pääsevät käyttämään myös start-up -yritykset.

– Yhteistoiminta ABB:n ja Metropolian kanssa on ollut todella innostavaa. SmartLabin ekosysteemi mahdollistaa lyhyemmän kehityskaaren kautta testatut, käyttäjäystävälliset ratkaisut muun muassa Skanska Kotien tuleville asiakkaille, Skanskan toimialajohtaja Jukka Hörkkö sanoo.

– Hanke tukee vahvasti tutkimushanketoimintaamme ja yritysten kehitystyötä. On todella tärkeää, että Skanskan ja ABB:n kaltaiset suuret toimijat ovat lähteneet mukaan käynnistämään tällaista avausta. Odotan innolla millaisia ratkaisuja, uusia innovaatioita ja tulevaisuuden potentiaalisia vientituotteita SmartLabissa syntyy hyvässä yhteistyössä Skanskan ja ABB:n, opiskelijoiden sekä kolmansien osapuolien kanssa, sanoo Metropolian innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuori.

– Jaamme Skanskan kanssa yhteisen tavoitteen lisätä asumismukavuutta ja asumisen energiatehokkuutta. Metropolian opiskelijat taas tuovat ajatteluun raikasta, uutta kulmaa. Kehityksen tahti on kovaa eikä kukaan pärjää yksin. Siksi yhteisessä kehitysympäristössä toimiminen on ollut hyvin palkitsevaa, kertoo ABB:n tuotemarkkinointijohtaja Jami Sorsa.

Taloteknisten järjestelmien yhteensovittamisen lisäksi hankkeessa tutkitaan sitä, minkälaista teknologiaa ihmiset koteihinsa haluavat ja hyväksyvät.