Kuva: Aki Aro

Motivalta ilmastoinnin säätöohjeet ammattilaisille

Motivan mukaan kesällä on hyvä varmistua siitä, että toimiston lämpötilan ja ilmanvaihdon oikeat säädöt ovat kunnossa, sillä ne vaikuttavat merkittävästi viihtyvyyden ja työtehokkuuden lisäksi myös energiankulutukseen. 

Kuva: Aki Aro

Motiva toteaa, että liian kylmällä puhaltava ilmastointi tai hellelukemiin yltävä sisälämpötila ovat kumpikin ongelmia, joihin kannattaa pureutua hyvissä ajoin. Huollon kanssa kannattaa sopia miten eri ongelmatilanteisiin ja kiinteistöstä tulevaan palautteeseen reagoidaan.   

Vähemmän kiireisten korjaustarpeiden ja puutteiden hoitamiseksi kannattaa tehdä hyvä suunnitelma esimerkiksi seuraavan vuosihuollon yhteyteen. Kesän jäähdytyskaudella on hyvä aika myös selvittää ilmastointijärjestelmän kunto sekä tilojen olosuhteet kesätilanteessa esimerkiksi teettämällä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kuntotutkimus. Tutkimuksen jäähdytystarkastukset tehdään, kun jäähdytys on käytössä, Motiva muistuttaa.

Kesän tarkistuslista Motivalta kiinteistöammattilaiselle  

  • Huolehdi, että laitteet ovat asianmukaisessa kunnossa ja tarkista, että ne toimivat energiatehokkaasti.  
  • Huolehdi, että jäähdytyslaitteille on tehty säännölliset vuosittaiset lakisääteiset huollot jo ennen jäähdytyskauden alkua. Säännöllisillä huolloilla varmistat, että laitteet ovat toimintakunnossa jäähdytyskauden alkaessa ja mahdolliset ongelmat on jo korjattu etukäteen.   
  • Järjestelmille on tehtävä lakisääteinen vuototarkistus 2-3 kuukauden välein. Tarkempaa tietoa on Suomen Kylmäliikkeiden liiton verkkosivuilla: www.skll.fi/ – Kylmäalan tietoutta  
  • Tarkista jäähdytyslaitteiden kunto vuosittain, esimerkiksi ulkolauhduttimien ja huonelaitteiden puhtaus. Mikäli laitteiden toiminnassa on huomattu edellisellä jäähdytyskaudella ongelmia, selvitä niiden syyt ja korjaa viat.  
  • Tarkista ilmastointijärjestelmän oikeat asetukset, esimerkiksi:  Liian matala jäähdytysverkoston menoveden asetusarvo tarpeeseen nähden lisää jäähdytyksen energiankulutusta.   
  • Varmista, että kiinteistön lämmitys ja jäähdytys eivät ole yhtä aikaa käytössä käyttämällä patteriverkoston kesäsulkuja tai varmistamalla lämmitysverkostojen säätökäyrien oikeat tasot.  
  • Käytä yötuuletusohjelmia ilmanvaihdon toiminnassa. Näin varmistat, että koneet käyvät vain tarpeen mukaan, kun ulkoilman olosuhteet ovat oikeat sisälämpötilaan nähden. Toimenpiteellä voidaan myös vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta.  
  • Hyödynnä ilmanvaihdon lämmön talteenottoa mahdollisuuksien mukaan tuloilman viilennyksessä. Lämmön talteenotolla voidaan oikeissa olosuhteissa siirtää kylmää poistoilmasta lämpimämmän tuloilman viilennykseen.  
  • Laadi tilojen käyttäjille ohjeet tilojen lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden käytöstä. Esimeriksi siitä miten huonesäätimet vaikuttavat sisälämpötilaan ja mitä käyttäjä voi tehdä ja mitä ei pitäisi tehdä.  
  • Ohjeet on hyvä jakaa kaikille tilojen käyttäjille sähköisesti sekä laittaa selvästi näkyville eri tiloihin. Anna ohjeet erityisesti myös siitä, minne pitää olla yhteydessä mahdollisissa ongelmatilanteissa ja mitä ongelmasta on kerrottava, jotta se pystytään paikallistamaan mahdollisimman helposti ja tekemään korjaavat toimenpiteet oikeaan paikkaan. 

 Motivan tarkastuslista on osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaista viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi. Viestintää tekee Talotekniikan viestintäfoorumi, jonka toimintaa Motiva koordinoi.