Havainnekuva: Metsä Wood

Metsä Woodille kertopuutehdas Äänekoskelle

Metsä Wood ja rakennusyhtiö SRV ovat allekirjoittaneet sopimuksen Metsä Woodin uuden Kerto LVL -tehtaan toteuttamisesta Äänekoskelle. SRV toimii hankkeessa pää­toteuttajana, ja hanke toteutetaan yhteis­toiminnallisena projektin­johtourakkana.

Havainnekuva: Metsä Wood

– Kumppanivalintaamme vaikuttivat etenkin SRV:n osaaminen teollisessa projekti­rakentamisessa ja läheiseen yhteis­työhön perustuva urakkamalli, Metsä Woodin toimiala­johtaja Jaakko Anttila sanoo.

Metsä Wood päätti uuden kertopuu­tehtaan rakentamisesta kesäkuussa, ja valmistelevat työt tehdas­alueella ovat edenneet suunnitellusti. Metsä Wood arvioi hankkeen rakennus­vaiheen työllisyys­vaikutusten olevan noin 1000 henkilö­työvuotta. Valmistuessaan tehdas työllistää suoraan noin 150 henkilöä ja 200 henkilöä suorassa arvoketjussaan.

Tehtaan on arvioitu käynnistyvän vuoden 2026 toisella vuosi­puoliskolla. Tehtaan vuotuinen tuotanto­kapasiteetti on noin 160 000 kuutiota kerto­puuta, mikä kasvattaa yhtiön Kerto LVL-kapasiteettia noin 50 %.

– Äänekosken kertopuutehdas toteutetaan modernilla yhteis­toiminnallisella urakka­muodolla, mikä on etujensa takia selvästi yleistymässä teollisuuden hankkeissa. Kehitys­vaiheessa olemme vieneet hankkeen suunnittelua ja yhteen­sovitusta eteenpäin tiiviissä ja hyvässä yhteis­työssä tilaajan kanssa, kertoo SRV:n alue­yksiköiden vastaava johtaja Hannu Lokka.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood on puuviilu­tuotteiden valmistaja, jonka pää­tuotteita ovat Kerto® LVL, koivu- ja havu­vanerit sekä saha­tavaran jatko­jalosteet. Vuonna 2022 Metsä Woodin liikevaihto oli noin 0,7 miljardia euroa.