Uudisrakennus sisältä. Havainnekuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Kansallismuseon laajennus ja peruskorjaus käyntiin

Kansallismuseon yli sata­vuotisen historian suurin rakennus­hanke on alkamassa. Kolmi­vuotisessa hankkeessa museolle rakennetaan laajennus­osa ja pää­rakennusta perus­korjataan. Kokonais­investointi on 90 miljoonaa euroa.

Uudisrakennus sisältä. Havainnekuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Laajennusosan rakennustyöt alkavat tontilla syys­kuussa työmaa-aidan pystyttämisellä ja rakentamista valmistelevilla töillä, ja marraskuussa aloitetaan pää­rakennuksen osittainen peruskorjaus.

Uusi laajennusrakennus yhdistyy maan alla pää­rakennukseen. Laajennus on Senaatin mukaan arkki­tehtonisesti ja rakentamiseltaan kunnian­himoinen uudisrakennus. 

– Näin kunnianhimoinen rakentaminen näin vaativalla paikalla edellyttää huippu­osaamista. Olemme saaneet mukaan laajan ja äärimmäisen ammatti­taitoisen toimijoiden verkoston, jonka kanssa tällaisenkin uudis­rakennuksen toteuttaminen on mahdollista, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttaja­päällikkö Jukka Lallo sanoo.

Laajennuksen suunnittelu perustuu arkkitehtuuri­kilpailun voittaneeseen JKMM Arkkitehdit Oy:n ehdotukseen. Hankkeen pää­urakoitsijana toimii SRV. Kustannus­arvio laajennus­rakennukselle on 55 miljoonaa euroa.

Laajennusosan pinta-ala on kaikkiaan noin 5900 kerros­neliömetriä, josta noin 600 kerros­neliömetriä sijaitsee maan päällä ja muut tilat maan alla kahdessa tasossa. Tiloista noin 90 % sijoittuu maan alle. Maan päälle nousee lasi­seinäinen ravintolapaviljonki.

Kansallismuseon päärakennuksen osittaisessa perus­korjauksessa kunnostetaan vesi­katot, julki­sivut ja ilman­vaihto. Peruskorjaus­hanke käynnistyy marraskuussa 2023. Nyt käynnissä on kehitys­vaihe, jossa on pää­urakoitsijana mukana NCC ja pää­suunnittelijana A-konsultit. Kustannus­arvio on 35 miljoonaa euroa.

Kansallismuseo on avoinna yleisölle 15.10.2023 saakka, minkä jälkeen museo sulkeutuu rakentamisen ja perus­korjauksen ajaksi. Historiallisen pää­rakennuksen, uudis­osan ja piha­puiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027.