Hotellin valoisasta aulasta on näkymä sisä­pihalle suurten lasiseinien kautta. Kesällä ravintolan terassi levittäytyy pihalle. Hotellihuoneet ovat viidessä kerroksessa katutason yläpuolella.

Metrolla hotelliin

Espoon uusin hotelli sijaitsee Matin­kylän Tynnyripuiston alueella, kauppa­keskus Ison Omenan länsipuolella. Alueella on käynnissä oikea rakennusbuumi: hotellin viereen nousee parhaillaan Matin­kylän uusi uimahalli, ja hotellin toisella puolella alkaa pian Matinkylän lukion uudis­rakennuksen rakentaminen. 

Tänä keväänä ovensa avaava Hotel Matts on osa laajempaa korttelikokonaisuutta, johon hotellin lisäksi kuuluvat kolmiportainen asuintalo, Matinkylän metroaseman läntinen sisäänkäynti sekä maan alle rakennettu, kaksikerroksinen pysäköintilaitos. 

Metroaseman sisäänkäynti avautui jo viime vuoden lokakuussa. Se sijaitsee uuden hotellirakennuksen kulmassa, Suomen­lahdentien ja Tynnyritien risteyksessä. 

– Metron ansiosta hotelli on helposti saavutettavissa ja tulee houkuttelemaan asiakkaita myös muualta pääkaupunkiseudulta, uskoo hybridihankkeen rakentajan, Lujatalo Oy:n suunnittelujohtaja Niila Aunio.

Helsingin keskustaan on Matinkylästä matkaa noin 13 kilometriä. Metrolla matka taittuu alle 20 minuutissa.

Hotellin valoisasta aulasta on näkymä sisä­pihalle suurten lasiseinien kautta. Kesällä ravintolan terassi levittäytyy pihalle. Hotellihuoneet ovat viidessä kerroksessa katutason yläpuolella.

Kuusi urakkasopimusta

Korttelihanke lähti liikkeelle jo vuonna 2015 Espoon kaupungin tontinluovutuskilpailulla. Kassiopeia Finland Oy halusi laajentaa hotelli- ja ravintolatarjontaansa pää­kaupunkiseudulle, ja kilpailutukseen päätettiin osallistua Lujatalo Oy:n, TA-Asunnot Oy:n ja Veritas Eläkevakuutuksen kanssa yhteistyössä.  

Projektin rakennuttamistehtävistä vastasi TA-Rakennuttaja Oy, joka ehdotti kohteen suunnittelijaksi arkkitehti Timo Vormalaa Gullichsen Vormala Arkkitehdit Oy:stä.

– Tontille oli jo olemassa kaavaehdotus, johon sisältyi paljon ohjeita muun muassa metron sisäänkäyntiin ja pysäköinti­laitoksen liittyen. Kaavassa tontille toivottiin lisäksi liike­tiloja, suuria näyteikkunoita ja kaupunki­maisuutta, Vormala kertoo.

Kilpailun edellytyksenä oli hotellin kuuluminen kokonaisuuteen. Suunnitteluvaraus saatiin, ja hankkeessa hotellin omistajana ja samalla operaattorina toimi Kassiopeia Finland Oy. 

Hotel Matts sijaitsee korttelin Suomenlahdentien puolella. Tynnyritien puoleisessa asuintalossa on kolme porrashuonetta, joista yhden omistaa TA-Asunnot Oy ja toisen Veritas Eläke­vakuutus. Nämä portaat ovat huoneistohotelleina. Kolmannessa porrashuoneessa on Lujatalon myytävää asuntotuotantoa. 

Sisustuksen teemoja ovat saaristo, hiekka, kallio, metsä ja luonto.

Lujatalo teki hankkeessa kuusi erillistä urakkasopimusta TA-Asuntojen, Veritaksen, Kassiopeian, Espoon kaupungin ja Länsi­metro Oy:n kanssa. Espoon kaupungin kanssa sovittiin uimahallin ja korttelikokonaisuuden yhteisen pysäköintilaitoksen rakentamisesta. Länsimetron kanssa tehtiin sopimus metroaseman läntisen sisäänkäynnin rakentamisesta.

Rakentaminen alkoi vuoden 2018 alussa, ja hanke valmistui vuoden 2020 lopussa.

– Olemme tyytyväisiä hyvin sujuneeseen yhteistyöhön kaikkien osapuolten kanssa. Tontin louhintatyöt oli tehty hyvissä ajoin ennen metroliikenteen alkamista marraskuussa 2017, mikä helpotti rakentamista ja joudutti aikataulua. Kiitos tästä kuuluu Espoon kaupungille, Aunio toteaa.

Hybridirakentamisessa erityyppisiä toimintoja sijoittuu samaan rakennusmassaan. Hybridihankkeet ovat lisääntyneet nopeasti erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa kalliita tontteja halutaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. 

Matinkylän hankkeeseen sisältyi käyttö­tarkoitukseltaan erilaiset kiinteistöt kuten hotelli, huoneistohotelli, asuintalo, ravintola, liikehuoneisto, metrohalli ja pysäköintilaitos.  

– Hybridirakentaminen edellyttää yhteensovittamista, suunnitelmallisuutta ja toimivaa yhteistyötä. Eri tilaajille rakennetaan ja kustannukset jaetaan tilaajien kesken. Työmaa on kuitenkin yksi kokonaisuus, sanoo työmaapäällikkö Sami Sairanen Lujatalo Oy:stä.

Kalusteiden, tekstiilien, valaisimien ja värien avulla on hotelliin haluttu luoda rauhallista ja kodinomaista tunnelmaa vasta­painoksi ulkopuolen vilkkaalle liikenteelle.

Synergiaa suunnittelussa

– Kaikissa korttelin kiinteistöissä on kaukolämmitys ja parkkihallia lukuun ottamatta myös kaukojäähdytys. Hotellihuoneissa lämmön­jakotapana on perinteinen patterilämmitys, kertoo kohteen LVIA-suunnittelusta vastannut Juhani Järvinen FCG Finnish Consulting Group Oy:stä.

Suunnittelijan työsarkaan kuului viisi erillistä yhtiötä: kolme asuntoyhtiötä, hotelli ja autohalli. Metrohalli ei kuulunut suunnittelun piiriin, mutta metro ja sen tarvitsema kuilutila oli otettava piirustuksissa huomioon.

– Eri tilaajille rakennettavien asunto­yhtiöiden kohdalla haasteena oli se, että niistä oli tehtävä omillaan toimeen tulevia, omillaan myytäviä itsenäisiä yksiköitä. Talotekniikkaa oli kuitenkin suunniteltava kokonaisuutena, Järvinen sanoo.

Kolmella asuinkiinteistöllä on yhteiset viemärit, mutta muuten ne ovat tekniikoiltaan melko itsenäisiä. 

Hotellin ylimmässä kerroksessa ovat saunatilat sekä baari, josta on käynti kattoterassille.

– Suunnittelussa auttoi se, että asunto­yhtiöt olivat riittävän samanlaisia, jotta samoja ratkaisuja voitiin soveltaa kaikkiin. Siitäkin huolimatta, että A- ja B-portaat olivat asuntohotelleja ja kolmas porras normaali asunto-osakeyhtiötalo, Järvinen toteaa.

FCG tuli mukaan hankkeeseen jo vuonna 2016. Hitaan alun jälkeen rakentaminen lähti liikkeelle nopealla vauhdilla, mikä vaati suunnittelijoiltakin nopeaa reagointia, kertoo toimialajohtaja Eveliina Kavander FCG:stä.

Skandinaavinen ilme

Uusi Hotel Matts istuu hyvin moderniin espoolaiseen kaupunkikuvaan. Rakennuksen julkisivu Suomenlahdentielle päin on pitkä ja linjakas. Julkisivun vaalea väritys, ikkunoiden rytmitys, aurinkopaneelit, kattoterassin puuosat sekä katutason korkeat lasiseinät antavat rakennukselle selkeän ja skandinaavisen ilmeen. 

Hotellin sisäänkäynti on rakennuksen Tynnyritien puoleisessa päädyssä. Sisäänkäynti metroon on heti vieressä, rakennuksen kulmassa. Metrohallin suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto HKP Oy. Sen tila- ja yhteysvaatimukset sovitettiin rakennukseen yhteistyössä arkkitehdin kanssa.

Hotellin ja asuinrakennuksen keskelle jää suuri sisäpiha. Korttelin rakennus­massan molemmissa päädyissä on aukot, joiden kautta päivänvalo pääsee pihalle. Julkisivujen valkoisen värin vastapainoksi pihan puoleiset betoniset seinät on maalattu keltaisiksi ja tiilenpunaisiksi. 

Hotellin valoisasta aulasta on näkymä sisä­pihalle suurten lasiseinien kautta. Kesällä ravintolan terassi levittäytyy pihalle.

Hotellihuoneet ovat viidessä kerroksessa katutason yläpuolella. Ylimmässä kerroksessa ovat saunatilat sekä baari, josta on käynti kattoterassille. Kattokerrokseen on sijoitettu myös IV-huoneet. 

– Hotellissa on 192 huonetta. Joukossa on neljä sviittiä ja viisi liikuntaesteisille sopivaa juniorisviittiä, kertoo hotellinjohtaja Helena Sopen-Luoma.

Kodinomaista asumista

Huoneistohotellien toiminta käynnistyy helmi­kuun lopussa. Huoneistoja hallinnoi hotellia operoiva Kassiopeia Finland Oy. 

TA:n rakennuttaman huoneistohotellin asunnot ovat yksiöitä ja kolmioita. Kolmioissa on kaksi lukollista makuuhuonetta, joissa molemmissa on omat kylpyhuoneet, sekä yhteinen keittiö, olohuone ja parveke. Asunnoista löytyy myös pesutorni. Kolmiot sopivatkin hyvin esimerkiksi kahdelle pitempään paikkakunnalla asuvalle rakennustyöntekijälle.

Veritaksen omistaman asuintalon huoneistot ovat suurempia, yhden ja kolmen makuuhuoneen, pohjoismaisen tyylikkäästi kalustettuja asuntoja. 

– Huoneistohotellien asunnot soveltuvat sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen majoitukseen. Asiakkaana voi olla esimerkiksi espoolaisen yrityksen vieras tai vaikka putkiremonttia paossa oleva perhe, Sopen-Luoma toteaa.

Lujatalon omistusasunnot ovat kooltaan 29–70-neliöisiä, ja niissä kaikissa on lasitetut parvekkeet. 

Hotel Matts sijaitsee korttelin Suomenlahdentien puolella. Tynnyritien puoleisessa asuintalossa on kolme porrashuonetta, joista yhden omistaa TA-Asunnot Oy ja toisen Veritas Eläke­vakuutus. Nämä portaat ovat huoneistohotelleina. Kolmannessa porrashuoneessa on Lujatalon myytävää asuntotuotantoa.

Merellistä ja rauhallista

Sekä hotellin, ravintolan että huoneisto­hotellien sisustuksesta vastasi TA-­Yhtiöiden suunnittelutiimi, johon kuuluivat toimitus­johtaja Anne Kangas, arkkitehti Jaakko Peltonen ja sisustusarkkitehti Mari Vähäkylä. Peltonen osallistui tilojen suunnitteluun ja kehittämiseen jo työmaavaiheessa.

– Kalusteiden, tekstiilien, valaisimien ja värien avulla pyrimme luomaan hotelliin rauhallista ja kodinomaista tunnelmaa, vasta­painoksi ulkopuolen vilkkaalle liikenteelle. Haimme inspiraatiota muun muassa merellisyydestä, onhan merenranta aivan lähellä, vain noin puolentoista kilometrin päässä, Kangas kertoo.

Vähäkylän mukaan sisustuksen teemoja ovat saaristo, hiekka, kallio, metsä ja luonto. Katutason ravintolassa ruokailutilan maton ruskeat sävyt tuovat viestin lämpimältä hiekka­rannalta. Hauskat, katiskoja tai mertoja muistuttavat valaisimet täydentävät merellistä vaikutelmaa. 

Peltosen mukaan värien avulla pyritään myös jakamaan tilaa ja viestimään asiakkaille missä tilassa ollaan. Katutason ravintola jakautuu kolmeen tilaan, joissa kussakin on oma värityksensä: baarin musta väritys vaihtuu loungessa tummanruskeaan ja edelleen vaaleampaan beigeen ruokailutilassa.

– Kuuntelimme tarkkaan hotellioperaattorin ja ravintolapäällikön toiveita sisustuksen ja kalustevalintojen suhteen. Hyvään kokonaisuuteen kuuluvat kalusteiden ja materiaalien käytettävyys, toiminallisuus ja huolto, Kangas toteaa.

Freja-ravintolan ravintolapäällikkö Maria Brummer on odottanut innolla ravintolan avajaispäivää helmikuun toisella viikolla. 

– Meillä on tyylikäs viinibaari, puuhiili­grilli, lähialueen tuotteista tehtyä laadukasta ruokaa ja rento tunnelma. Olemme iloisia voidessamme tarjota uusia ravintolaelämyksiä niin hotellivieraille, paikallisille asukkaille kuin kauempaakin tuleville, Brummer kertoo.

Ravintolan jatkeena katutasossa on suuri tila, jota voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön.

Huoneistohotellin asunnot soveltuvat myös pitkäaikaiseen majoitukseen. Asiakkaiksi on ajateltu esimerkiksi yritysten työntekijöitä ja vieraita tai putkiremonttia paossa olevia perheitä.

Runsaasti pysäköintitilaa

Osana hanketta Lujatalo rakensi Ison Omenan parkkihallin yhteyteen kaksikerroksisen, maanalaisen pysäköintilaitoksen, joka palvelee sekä hotellin että tulevan uimahallin asiakkaita. Parkkihallissa on yhteensä 231 autopaikkaa, ja sieltä on suora pääsy hotelliin, huoneistohotelleihin ja uimahalliin. Autohalli on Kassiopeia Finland Oy:n, TA-Asunnot Oy:n, Veritas Eläkevakuutuksen ja Espoon kaupungin omistuksessa. 

– Uusi Hotel Matts onkin varteenotettava vaihtoehto niille matkailijoille, jotka eivät halua ajaa pääkaupungin keskustassa tai ruuhkissa, Sopen-Luoma toteaa.

– Meiltä on helppo löytää parkkipaikka. Auton voi jättää parkkiin ja ajaa metrolla Helsinkiin tutustumaan.

Espoossakin on nähtävää ja tekemistä ympäri vuoden. Lähellä on useita golf-kenttiä, ja Matinkylään on rakenteilla uusi jääurheiluk­eskus. Suosittu ulkoilureitti Rantaraitti ja Espoon saaristo kutsuvat luonnossa viihtyviä matkailijoita. Myös pyöräillen matkaavat toivotetaan tervetulleiksi: hotellissa on hyvät säilytystilat pyörille.

– Kassiopeian majoitusliiketoiminta on lähtenyt alun perin liikkeelle pohjoisesta, Leviltä, ja nyt olemme tulleet pääkaupunki­seudulle. Matinkylä on yritykselle tuttua aluetta ennestään, sijaitseehan suosittu kahvila­ravintolamme Nokkalan Majakka tässä lähellä, meren rannalla, Sopen-Luoma kertoo.

Teksti: Marja Hakola | Kuvat: Mikael Lindén

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.