Cramon Jari Oksman (vas.), Macran Harri Myllymäki ja Eero Nykänen sekä Cramon Mika Aalto Orimattilan uuden pelastusaseman edustalla. Kuva: Cramo

Macra voitti Cramon kisan olosuhdehallinnasta

Rakennuskone- ja laitevuokraamo Cramon ensimmäiseen Vuoden olosuhdehallinnan kohde -kisaan ilmoittutui kymmenen rakennushanketta. Voittajaksi valittiin Macra Oy:n urakoima Orimattilan uusi pelastusasema.

Cramon Jari Oksman (vas.), Macran Harri Myllymäki ja Eero Nykänen sekä Cramon Mika Aalto Orimattilan uuden pelastusaseman edustalla. Kuva: Cramo

Orimattilan palo- ja pelastustoimi on saanut uuden pelastusaseman sisäilmaongelmaisten vanhojen tilojen sijalle. Hankkeen rakennusurakoitsija on Macra Oy. Orimattilan kaupungin konsulttina hankkeessa toimii WSP Finland Oy. 

Cramon mukaan Macra on toteuttanut työmaalla suunnitelmallisesti esimerkiksi kosteuden- ja pölynpoistoa perehdytyksestä käytönaikaiseen seurantaan asti. Olosuhdehallinta oli keskeinen teema urakan kilpailutuksessa.

Macran vastaava mestari Harri Myllymäki kertoo, että nykyaikaisen pelastusaseman rakentaminen on ollut kiinnostava ja opettava urakka, jossa olosuhdehallinnan kokonaisuus piti ottaa jo suunnittelussa laajasti huomioon tilaajan määritysten mukaan. Myllymäki ja WSP:n olosuhdehallinnan koordinaattori Eemeli Lönnqvist toteavat, että yhteistyön, hyvän ja kattavan suunnittelun sekä huolellisen työskentelyn ansioista Orimattilaan on noussut terve ja turvallinen rakennus. 

Cramon olosuhdehallinnan projektipäällikko Jari Oksman kertoo, että Macran työmaalla on onnistuttu olosuhdehallinnassa poikkeuksellisen hyvin juuri täsmällisen ennakoinnin avulla; epäkohtiin on voitu puuttua ajoissa. Työmaalla ei ollut esimerkiksi lainkaan vesivahinkoja.

– Tämä ei ole arkipäivää vielä kaikilla työmailla. Macran työmaa valikoitui voittajaksi suunnitelmallisuuden, jatkuvan seurannan ja hyvän perehdytyksen ansiosta. Myös rakennuksen käytönaikaisesta seurannasta on huolehdittu, Cramon palveluiden tuotepäällikkö Mika Aalto voiton kertoo. Macralla on ollut käytössä Cramon olosuhdehallinnan palvelupaketit, joihin kuuluu kaluston, asennuksen ja mittauksen lisäksi avustaminen dokumentoinnissa ja raportoinnissa. 

Macran Harri Myllymäen mukaan olosuhteita on seurattu muun muassa älykkäillä eGate-mittausjärjestelmän etäluettavilla antureilla ja järjestelmän raportointiohjelman avulla. Olosuhdehallinnan työnjohtaja on raportoinut tilanteesta viikoittain, ja kuukausittain tuloksia on käyty läpi myös ulkopuolisen valvojan kanssa.

Cramon ensimmäiseen Vuoden olosuhdehallinnan kohde -kilpailuun ilmoittautui kymmenkunta rakennustyömaata. Finaaliin pääsivät Macra Oy:n Orimattilan pelastusaseman lisäksi Karjalan Rakennus ja Maalaus Oy Karaman Snellmannin päiväkoti Lkappeenrannassa, YIT Suomi Oy:n Lauritsan koulu Lappeenrannassa ja Jalo Rakennus Oy:n Mäkelänmäen koulu Muuramessa.