Maakuntien tilakeskus hyvinvointialueiden omistukseen

Maakuntien tilakeskuksen omistajiksi tulvivat vuodenvaihteessa hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä. Myös Suomen valtio jatkaa omistajana. Hyvinvointialueilla tavoitellaan 300 miljoonan euron säästöjä toimitilakustannuksissa vuoteen 2030 mennessä.

Maakuntien tilakeskuksen H-osakkeiden omistus siirtyi vuodenvaihteessa 2022–2023 Suomen valtiolta hyvinvointialueille. Valtio jää yhtiöön osakkeenomistajaksi V-lajisen osakkeen omistajana. Osakkeenomistajat allekirjoittivat osakassopimuksen, johon on kirjattu Maakuntien tilakeskuksen toiminnan, rahoituksen ja päätöksenteon periaatteet.

Maakuntien tilakeskus tuottaa kiinteistö- ja toimitilajohtamisen asiantuntijapalveluita sekä kokoaa, käsittelee, analysoi ja julkaisee toimitilajohtamisessa tarvittavaa tietoa. 

Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja on Jukka Latvala.

– Työmme tähtää siihen, että lisäämme hyvinvointialueiden kustannustehokkuutta. Tavoittelemme yhteistyössä valtakunnallisesti 300 miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä toimitilakustannuksiin vuoteen 2030 mennessä. Työkalupakissamme on tiedolla johtamista, asiantuntija- ja Modulo-tilatietopalvelumme sekä yhteinen ja verkostomainen toiminta. Samalla autamme hyvinvointialueita saavuttamaan hiilineutraalin kiinteistö- ja toimitilakannan vuoteen 2035 mennessä, Latvala sanoo.