LVI-tukkumyynnin arvo kasvoi 9,1 % viime vuonna

Vuonna 2021 LVI-tuotteiden tukkumyynnin arvo kasvoi 9,1 %. Vuoden viimeisellä kvartaalilla kasvua oli 15,9 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Myynnin arvon noususta osan selittää voimakkaasti kohonneet raaka-aineiden ja komponenttien hinnat, mutta kasvua oli myös määrissä, sillä sekä uudis- että korjausrakentaminen olivat hyvässä vedossa, toteaa Talotekninen kauppa ja teollisuus ry Talteka.

Taltekan mukaan vuonna 2022 teollisuuden rakentaminen näyttäisi myönnettyjen rakennuslupien perusteella lähtevän alkuvuonna kasvuun ja julkisella sektorilla on käynnistymässä uusia sairaalahankkeita. Myös korjausrakentaminen on piristynyt ja sen odotetaan kasvavan. 

Talonrakentamisen luottamusindikaattorit ovat Rakennusteollisuus RT:n selvitysten mukaan hyvällä tasolla, ja kasvun odotetaan jatkuvan kuluvana vuonna.

Kasvavat vaatimukset energiatehokkuuden, kestävän kehityksen ja turvallisen sisäympäristön osalta korostavat edelleen laadukkaan talotekniikan merkitystä, Talteka toteaa.

–Tällä hetkellä näkymät ovat hyvät, joskin haasteena on tiettyjen komponenttien edelleen pitkät toimitusajat ja tietysti koronapandemia, joka tuntuu osaavan jatkuvasti yllättää. Hyvä ilmahygienia alkaa vihdoin olla myös virallisessa ohjeistuksessa ainakin ajoittain mukana. Sen parempi huomioiminen auttaisi tästä kurimuksesta ulospääsyä merkittävästi, Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo sanoo.