Kuva: LVI-TU

LVI-ala haluaa asentajille pätevyysvaatimukset

Ympäristöministeriö valmistelee lakiesitystä erityisalojen työnjohtajien pätevyyden toteamisesta. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU haluaa samalla keskustella LVI-asentajien pätevyyksistä.

Kuva: LVI-TU

Ympäristöministeriö valmisteleman lakiesityksen mukaan 1.1.2024 jälkeen erityisalojen työnjohtajien pätevyyden toteaisi rakennusvalvonnan sijasta erillinen laitos. Työnjohtajien kelpoisuudesta päätöksen tekisi edelleen rakennusvalvonta, mutta pätevyys osoitettaisiin pätevyyden toteamislaitoksen antamalla erillisellä todistuksella.Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo, että LVI-asennuksissa työn laadusta vastaavan henkilön riittävä pätevyys on tärkeää, mutta niin on asentajienkin. 

– Toisin kuin kansalaiset usein luulevat LVI-asennuksia saa tehdä ilman alan koulutusta. Tästä olisi syytä huolestua, koska yksittäisten vesivahinkojen taustalla on useimmiten juuri asennusvirhe. Asiassa yleensä auttaisi, jos asentajalta vaadittaisiin alan ammatillisen tutkinnon suorittamista, Mäkinen toteaa.

Mäkinen muistuttaa, että LVI-asennukset ovat muuttuneet paljon sitten 1970-luvun; nykyiset järjestelmät ovat huomattavan kehittyneitä toiminnoiltaan ja materiaaleiltaan. 

– Esimerkiksi nykyisten lämmitysjärjestelmien virittäminen energiatehokkaaksi tai ilmanvaihdon säätäminen vaativat monimutkaisten prosessien ymmärtämistä ja oikeiden työmenetelmien käyttämistä, Mäkinen sanoo.

LVI on iso osa talotekniikka-alaa, jonka toisen pääosan muodostaa sähköala. Useat yritykset tarjoavat asennuspalveluja molempiin, ja tulevaisuudessa näiden osa-alueiden uskotaan Mäkisen mukaan edelleen lähestyvän toisiaan. Rakennusten olosuhteita ylläpitäviin järjestelmiin liittyy runsaasti myös automatiikkaa, jonka kehitys on nopeaa, Mäkinen toteaa.

– Sähköasennusten osalta pidetään täysin selvänä, että asentajallakin on oltava koulutuksella hankittu pätevyys jo työuran alusta lähtien. Tästä on pitkä kokemus, ja asiaa ei kyseenalaisteta laisinkaan, kertoo toimitusjohtaja Mika Hokkanen LVI-TU:sta.

– Yritykset ja asiakkaat ovat tottuneet toimimaan sähköalan pätevyyksien kanssa, joten ihmettelen, miksei asia hoituisi myös LVI-alan asennusten osalta yhtä hyvin, Hokkanen toteaa.