Lumon paransi tuotantonsa energiatehokkuutta

LeaseGreen on toteuttanut Kouvolassa toimivalle Lumonille tuotantotilojen kiinteistötekniikan modernisoinnin, joka parantaa yhtiön tuotannon energiatehokkuutta ja työntekijöiden olosuhteita. Huhtikuussa valmistuneessa investointiprojektissa modernisoitiin tuotannon ilmanvaihdon koneet ja toimistotilojen jäähdytys sekä niitä ohjaava rakennusautomaatio.

Investointi vietiin läpi avaimet käteen -hankkeena. Kokonaisurakkaan kuului myös energiaremontin yhteydessä toteutettu tilamuutosprojekti.

Lumonin energiaremontti tehtiin kiinteistöön, joka on rakennettu 1980-luvulla alun perin kirjapainoalan yrityksen tarpeisiin. Useassa vaiheessa laajennettujen tilojen käyttötarkoitus muuttui muutamia vuosia sitten, kun se siirtyi Lumonin omistukseen. Ilmanvaihtokoneet olivat saavuttaneet teknisen elinkaarensa pään, eikä kiinteistössä ollut nykyaikaista ohjausjärjestelmää.

”Ilmanvaihdon teho oli hyvä, mutta kaikki koneet olivat vanhoja”, Lumonin kiinteistöpäällikkö Arto Mäkipaakkanen sanoo.

”Me keskityimme silloin itse tuotannon käynnistämiseen, ja kiinteistötekniikka jäi käsisäädön varaan. Todettiin, että huomenna tulee pakkanen ja kaveri kävi säätämässä sen mukaan. Nyt kaikki toimii automaattisesti. Ero on tietysti kuin yöllä ja päivällä”, Mäkipaakkanen toteaa.

LeaseGreenin arvion mukaan Lumon säästää energiaremontin jälkeen vuosittain yli 600 MWh lämpöä ja sähköä. Investoinnin tuotto kohoaa energian hinnasta riippuen 19–24 prosenttiin. Hiilijalanjälki pienenee 125 tonnia, mikä vastaa noin viidensadan aurinkosähköpaneelin vuosituottoa.