Kuvat: Lojer

Sairaalakalusteita valmistava Lojer tuplaa tuotantotilansa

Sairaala- ja hoitokalustevalmistaja Lojer laajentaa päätehdastaan Sastamalassa kasvun tukemiseksi. Tuotantotilat kaksinkertaistuvat, ja koko tuotantoprosessi ja sisälogistiikka virtaviivaistetaan tuotannon tehostamiseksi. Lojer ylsi viime tilikaudella historiansa parhaaseen liikevaihtoon, ja myös näkymät ovat hyvät sekä kotimaassa että viennissä.

Kuvat: Lojer

Viime vuosien voimakkaan kasvun takia Lojerin nykyisen päätehtaan kapasiteetti on käynyt liian pieneksi. Investoinnin myötä tuotantotilojen pinta-ala kasvaa 3 300 neliömetrillä. Kaiken kaikkiaan Sastamalan tehdasalueella on laajennuksen jälkeen lähes 10 000 neliömetriä tuotanto- ja toimistotilaa.

– Tilojen laajentamisen lisäksi uudistamme konekantaa ja suunnittelemme uudestaan koko tuotantotavan. Tehdaslayout, toiminta, koneiden sijoittelu ja materiaalivirrat suunnitellaan siten, että tuottavuus paranee. Haluamme valmistaa tuotteet entistä fiksummin, kertoo toimitusjohtaja Ville Laine.

Kokonaisinvestointi maksaa noin kuusi miljoonaa euroa. Uuden tuotantotilan perustuksia valetaan parhaillaan, ja se valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Pääurakoitsija on Astora Rakennus Oy Porista.

– Investointi ei itsessään lisää työpaikkoja, mutta se mahdollistaa kasvutavoitteemme ja sen myötä työpaikkojen lisääntymisen. Tällä tilikaudella konsernin liikevaihto saavuttaa ensimmäistä kertaa 30 miljoonan euron rajan, sanoo Ville Laine.

Laajennuksen yhteydessä tehtaan piha-alue ja ajojärjestelyt rakennetaan uudelleen kuormien lastauksen ja purkamisen tehostamiseksi. Lisäksi vanhan tehdasrakennuksen julkisivu ja ilmanvaihto saneerataan.

– Uudistetun tehtaan lämmitys toteutetaan maalämmöllä, ja rakenteilla on 20 maalämpökaivoa. Myös tehtaan rakenteelliset ratkaisut, valaistus ja koneinvestoinnit edistävät energiatehokkuuttamme. Kaikki käyttämämme sähkö on jo vuodesta 2011 ollut uusiutuvaa energiaa, kertoo Ville Laine.

Lojer on sitoutunut Teknologiateollisuus ry:n tänä vuonna julkaisemaan ilmasto- ja energialinjaukseen, joka perustuu IPCC:n ilmastoraporttiin. Tavoitteena on rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen.

Syyskuun lopussa päättyneellä tilikaudella sekä Lojer-konserni että emoyhtiö Lojer Oy ylsivät historiansa suurimpaan liikevaihtoon. Lojer-konsernin liikevaihto kasvoi 12 prosenttia 28,7 miljoonaan euroon ja emoyhtiö Lojer Oy:n liikevaihto 19 prosenttia 23,3 miljoonaan euroon. Myös yhtiön kannattavuus parani merkittävästi.

– Kasvua tuli erityisesti kotimaasta, mutta myös vienti lisääntyi 20 prosentilla. Tällä hetkellä tilauskanta on vahva ja näkymät kasvun jatkumiselle ovat positiiviset, kertoo Ville Laine.