Jani Hartikainen

Laadun rakentajat löytyivät Kuopiosta, Lappeenrannasta ja Lahdesta

Jani Hartikainen

”Laadun rakentaja -kilpailulla on tärkeä rooli toimialamme kehittämisessä. Kilpailu konkretisoi sen tosiasian, että viimekädessä laatu lähtee meistä jokaisesta itsestämme. Kun siihen lisätään nyt palkittujen henkilöiden toimintamalli, jossa korostuu motivaation ja yhteistyön merkitys sekä oman porukan sisällä että tilaajan ja muidenkin osapuolten kanssa, voimme luottaa siihen, että lopputulos on laadultaan paras mahdollinen. Tämä on omiaan lisäämään rakentamisen arvostusta niin ulkoisesti kuin sisäisestikin”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Olli Nikula. Hänen kanssaan voittajia olivat valitsemassa Teemu Vehmaskoski Rakennuslehdestä ja Teppo Salmikivi Rakentamisen Laatu RALA ry:stä.

”Oli hienoa huomata, että laadun rakentamisen kriteereitä ei etsitä työsuunnitelmaan kirjatuista vaatimuksista, vaan priimaa tehdään ihan vain tekemisen ilosta”, toteaa kisan organisoinnista vastannut Jukka Pekkanen, joka toimii rakentamisen kehittämisestä vastaavana johtajana Rakennusteollisuus RT:llä.

Pekka Ruokonen

Laadun rakentamisessa on kilpailtu aikaisemminkin, mutta Pekkasen mukaan vielä kertaakaan ei ole tullut vastaan näin tasaväkistä finalistijoukkoa.

”Tästä porukasta olisi voinut voittaa ihan kuka tahansa. Jokaisesta paistoi hyvä ja rento tekemisen meininki, jolla se paras mahdollinen lopputuloskin työmaalla saavutetaan.”

KUMONI:n Jani Hartikainen korostaa asiakaslähtöisyyden tärkeyttä sekä ennen kaikkea työhyvinvoinnin merkitystä laadun rakentamisessa.

Henna-Riikka Erolan luotsaama neljän naisen maalaritiimi

”Kaikkein tärkeintä on, että viihtyy omassa työssään ja kokee sen omakseen. Silloin työ on motivoivaa ja siten syntyy laatuakin. Toivottavasti voin jatkaa näitä nykyisiä kirvesmiehen hommia mahdollisimman pitkään. Ja tavata vielä monia uusia tyytyväisiä asukkaita”, Hartikainen sanoo.

Jo 10 vuotta SRV:llä työskennellyt Pekka Ruokonen niputtaa työssä viihtymisen ja työturvallisuuden osaksi laaturakentamisen kokonaisuutta.

”Hyvää laatua on todella hankala saada, jos työntekijä ei koe työtään merkitykselliseksi eikä viihdy työpaikalla. Ja jos työmaalla ei ole turvallista työskennellä, ei sitä laatuakaan tule syntymään”, Ruokonen toteaa.

Henna-Riikka Erolan vetämä maalaritiimi sai yleisöäänistä lähes puolet. Erola on työskennellyt Skanskalla jo 15 vuoden ajan. Essi Eerola tuli hänen työparikseen yhdeksän vuotta sitten, Saaramaria Hautakangas ja Kirsi Laakko ovat kuuluneet tiimiin kolme vuotta.

”Kun olen kymmeniä vuosia toiminut tällä äijävaltaisella alalla, niin on aivan loistavaa nähdä upeita nuoria naisia, jotka tekevät todella hyvää laatua tuottavasti”, Skanskan rakennuspäällikkö Ilkka Halinen sanoo.