Puu luonnonmateriaalina antaa pysäköintihallin ilmeeseen vaihtelevuutta ja elävyyttä. Havainnekuva: Tengbom Oy

Kuninkaantammeen tulossa puujulkisivuinen parkkitalo

Helsingin Kaarelan kaupunginosan Kuninkaantammeen rakennetaan puujulkisivuinen Lammenranta-niminen pysäköintitalo. Rakennuttaja on Helsingin kaupungin asuntotuotanto. Pysäköintitalo on valmis kesällä 2024.

Puu luonnonmateriaalina antaa pysäköintihallin ilmeeseen vaihtelevuutta ja elävyyttä. Havainnekuva: Tengbom Oy

– Tästä tulee Suomen ensimmäinen parkkihalli, jossa on puinen julkisivu. Olemme pioneereja, se tekee tämän rakentamisesta mielenkiintoista, rakennusurakoitsija Keski-Suomen Betonirakenne (KSBR) Oy:n työpäällikkö ja vastaava rakennusmestari Henry Nyman sanoo. Julkisivu toteutetaan CLT-puuelementtilevyistä, joista tehdään aaltoilevaa kuviota. Pääsuunnittelijana on ollut arkkitehti Jukka Rajala Tengbom Oy:stä.
Julkisivu harmaantuu ajan myötä.
 – Tutkimme kotimaisia, riittävän kovia puuvaihtoehtoja. Kuusi ja lehtikuusi kestävät, ja niillä saavutetaan suunnitelman mukainen harmaantuva julkisivu, Rajala sanoo.
Pohjavesi on alueella korkealla, joten perustuksiin on tehty paalutusta, kaivonrengasperustusta, massan vaihtoa ja louhintaa. Kellarikerros on tuettu ympäriinsä teräspontein.
Kerrosalaltaan noin 8500 neliömetrin rakennuksessa on yksi maanalainen kerros ja kolme ja puoli maanpäällistä kerrosta. Autopaikkoja on 265. Katolle tulee hulevesiä säätelevä sammalviherkatto ja aurinkopaneelit. Halli on tarkoitettu ensisijaisesti alueen asukkaiden pysäköintikäyttöön.