Satu
Kuva: SAFA

Arkkitehtiliiton TunnustusPAANU Satu Huuhkalle

Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA) on myöntänyt vuotuisen kestävän kehityksen TunnustusPAANUnsa arkkitehti Satu Huuhkalle rakentamisen kiertotalouden pioneerityöstä.

Kuva: SAFA

– Satu Huuhka näki kiertotalouden mahdollisuudet rakentamisessa ennen kuin moni muu Suomessa, ja hän on tehnyt johdonmukaista työtä sen edistämiseksi jo toista vuosikymmentä. Juuri tällaisia edelläkävijöitä rakennusala tarvitsee, jotta voimme uskottavasti kohdata ilmastonmuutoksen haasteet, EKO-SAFA:n puheenjohtaja Juha Päätalo sanoo.

Satu Huuhka työskentelee korjausrakentamisen tenure track -professorina Tampereen yliopistossa.  

– Sain ensikosketuksen kiertotalouteen jo opiskelijana, kun professori Kari Salonen kysyi, mitä olin ajatellut lopputyön aiheeksi. Muistin tädiltä postissa saamani Helsingin Sanomien lehtileikkeen, jossa kerrottiin, miten Saksassa oli purettu DDR:n aikaisia betonielementtitaloja ja niiden elementtejä käytetty uudelleen. Halusin lähteä tutkimaan aihetta tarkemmin, Huuhka kertoo. 

Rakentamisen kiertotaloudesta ei tuolloin vielä puhuttu.  Nyt 15 vuotta myöhemmin Huuhka ohjaa työssään Tampereen yliopistossa kiertotalousaiheisia lopputöitä ja johtaa omaa ReCET -tutkimusryhmäänsä sekä kahta kansainvälistä kiertotalouden tutkimushanketta.

ReCreate-hanke tutkii betonielementtien uudelleenkäyttöä sekä teknisten ominaisuuksien lisäksi sitä, miten niiden irrotus ja uudelleenkäyttö voisi olla kannattavaa liiketoimintaa. Hanke syntyi Huuhkan aloitteesta, ja hän koordinoi sitä sekä kansainvälisesti että Suomessa. 

– Suomen toisessa pilottikohteessa Tampereella uudelleenkäytettävät elementit irrotetaan purettavasta toimistotalosta. Suunnittelukokoukset ovat hienoja hetkiä, kaikki ovat niin innolla mukana. Siinä tuntuu, kuin pantaisiin ihan uusi vaihde silmään. Uskon, että kiertotalous on nyt todella lähdössä liikkeelle. Näen jo tulevaisuuden, jossa tehdaskunnostettuja betonielementtejä on varaston hyllyllä odottamassa uusia projekteja, Satu Huuhka toteaa.

CIRCuIT-hanke keskittyy kiertotalouden mukaisiin kaupunkeihin. Huuhka johtaa siinä korjausrakentamiseen keskittyvää tutkimusosuutta. Hänen ReCET-ryhmänsä tekee CIRCuIT-hankkeessa tutkimusta esimerkiksi tiilien ja perinteisten puuikkunoiden uudelleenkäytöstä, rakennusten muuntojoustavuuden suunnittelusta ja kiertotaloudellisesta kaupunkisuunnittelusta.