afry
Kuva: AFRY

Jätkäsaaren L3-satamamakasiinin kehitystyö käynnissä

Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2020 konseptikilpailun, jossa haettiin ehdotusta Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan noin 10 000 neliömetrin kokoisen L3-varastomakasiinin kehittämiseksi uuteen käyttöön. Kiinteistösijoitusyritys Cobbleyard Real Estate Oy:n ehdotus voitti kilpailun, ja yritys valitsi AFRY Ark Studion kiinteistökehittämisen suunnittelukumppanikseen.

Kuva: AFRY

AFRY Ark Studio suunnittelee varastomakasiinia hybridikäyttöön. Länsisataman matkustajaterminaalin naapurissa sijaitsevaan makasiinirakennukseen tulee ravintoloita, liike- ja liikuntatiloja, toimistoja sekä näyttelytilaa. Tilaa on tarkoitus hyödyntää kaikille avoimena kohtaamispaikkana.

Rakennuksen edustalla on laituri, jonne suunnitellaan merenrantaterassia vanhan satamamiljöön keskelle. L3 tarkoittaa laituri 3:a. Menneisyydestä jää muistuttamaan viimeinen säilynyt nosturi makasiinin edustalla. Jätkäsaaren tavarasatama rakennettiin vuosina 1922–1924.

L3-makasiinin vanhat lastausovet muutetaan lasiaukoiksi, mutta muuten suojeltu rakennus säilyttää entisen ulkonäkönsä. Toisen kerroksen pohjoispäädyssä on säilynyt vanha tullikonttorin interiööri. Kolmas kerros on osittain korkeaa tilaa, johon ylin kerros avautuu parvena. Esimerkiksi näyttelytoimintaan sopivissa päätytiloissa on poikkeukselliset vanhat lasitiiliaukot. Rakennuksen keskelle luodaan atrium, joka toimii rakennuksen sydämenä.

– Yhteistyö AFRY Ark Studion arkkitehtien kanssa on ollut erittäin sujuvaa. Arvostamme suuresti AFRY Ark Studiolle kertynyttä vahvaa asiantuntemusta vaativista korjaushankkeista suojelluissa rakennuksissa, projektipäällikkö Juha Koskinen Cobbleyardilta kertoo.

– Rakennus on historiallisesti ja arkkitehtonisesti merkittävä kohde, ja siinä on paljon käyttämätöntä potentiaalia. Tilat ovat säilyneet kaikessa karussa kauneudessaan, eikä sitä ole pilattu ylikorjaamalla, AFRY Ark Studion arkkitehti Piritta Hannula toteaa.

Rakennuksen ympäristövaikutuksia on tarkoitus vähentää muun muassa energiatehokkuutta lisäävillä taloteknisillä ratkaisuilla ja hiilineutraalilla jätehuollolla.