Kuva: János Bencs, Pixabay

Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto Vahaselle

Viides kosteusturvallisen rakentamisen palkinto on jaettu Rakennusfysiikka 2021 -seminaarissa. Viiden parhaan ehdotuksen joukosta voiton vei Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n Pauli Sekin esitys Betonin kuivumisaika-arvion tekemiseen tarkoitetusta ohjelmistotyökalusta.  

Kuva: János Bencs, Pixabay

Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin hyviä käytäntöjä, toteutustapoja ja tuotteita, joilla pyritään parantamaan rakennusten kosteusturvallisuutta. Kilpailu koskee sekä uudis- että korjausrakentamista.Vahanen Rakennusfysiikka Oy on kehittänyt Suomen Betoniyhdistys ry:lle ohjelmiston, jonka avulla voidaan tehdä betonirakenteiden kuivumisaika-arvioita sekä päällystettävien rakenteiden riskiarvioita.Betonin kuivumisaika-arvio -ohjelmisto korvaa aiemmin käytössä olleen excel-pohjaisen työkalun. Ohjelmakehityksessä ovat olleet mukana Rakennusteollisuus RT, Betoniteollisuus, Lattian- ja Seinänpäällysteliitto sekä Vahasen alikonsulttina ohjelman käyttöliittymän ja toiminnallisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa Paju Applications. 

Ohjelmiston kuivumisaika-arvion avulla työmailla voidaan entistä paremmin arvioida, miten työmaaolosuhteet vaikuttavat betonin kuivumiseen. Päällystämisen riskiarviolla voidaan puolestaan tarkastella, miten kosteus jakaantuu päällystämisen jälkeen, ja nouseeko kosteus päällysteen alla vaurioitumisen kannalta kriittisen korkeaksi.

– Ohjelmiston tarkoituksena on helpottaa rakennushankkeiden kosteudenhallinnan suunnittelua muun muassa rakenne-, materiaali- ja aikatauluvalintojen osalta,  kertoo Pauli Sekki. Hän tekee parhaillaan väitöskirjaa betonin kuivumisen mallintamisesta Tampereen yliopistolle.