Kuva: Newsec Property Asset Management Finland Oy

Kluuvikatu 3:een tulee energian kierrätysjärjestelmä 

Helsingin keskustassa sijaitsevaan toimitila­rakennukseen rakennetaan energian kierrätys­järjestelmä. Assemblin on valittu toteuttamaan kohteen urakkatyöt.

Kuva: Newsec Property Asset Management Finland Oy

Kulttuurihistoriallisesti arvokas toimitila­kiinteistö Kluuvikatu 3 sijaitsee Helsingin keskustassa Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulmassa. Kiinteistön on alun perin rakennuttanut Karl Fazer, ja se on valmistunut vuonna 1930. Arkkitehti Gösta Juslénin piirtämä rakennus edustaa 1920-luvulle ominaista suuntausta, jonka piirteisiin kuului juhlava ja samalla yksin­kertainen monumentaalisuus.

Kluuvikatu 3:ssa on toimisto- ja liike­tiloja seitsemässä kerroksessa. Kohteen kivi­jalassa sijaitsee Fazerin kahvila. Kiinteistön manageerauksesta vastaa Newsec Property Asset Management Finland Oy. Kiinteistössä on lattia­pinta-alaa yli 8 300 neliömetriä.

Energiatehokkuushankkeen pää­tarkoituksena on rakentaa energian­kierrätys­järjestelmä, jossa energiaa kerätään poisto­ilmasta ja tehdään kylmää jäähdytys­verkkoon. Lämpö­pumpulla tuotettu lämpö viedään lämmönjako­keskukseen. Tähän liittyen nykyinen lämmönjako­keskus sekä kaksi tuloilma­konetta uusitaan kokonaisuudessaan. 

Energiankierrätysjärjestelmästä tehdään yhteys nykyiseen kauko­jäähdytykseen; talvi­kaudella LTO-verkostosta otetaan lämpö­pumppujen kautta energiaa talteen ja tämä hyödynnetään lämpö­pumppujen kautta lämmitys- ja IV-verkostoihin. Hankkeen yhteydessä toteutetaan myös erillisenä KVR-urakkana aurinkosähköjärjestelmä.

Hanke on käynnistynyt loppu­vuodesta 2023 ja valmistuu loppu­keväästä 2024. Hankkeen suunnittelusta on vastannut Granlund.