Purettavat ja siirrettävät rakennukset sijaitsevat Marian entisen sairaala-alueen eteläpäässä. Kuva: Helsingin kaupunki

Kaksi Marian sairaala-alueen hirsi­rakennusta siirretään Itä-Pakilaan

Helsingissä Marian entisen sairaala-alueen etelä­osassa sijaitsevia 1890-luvun hirsi­rakennuksia aletaan purkaa helmikuussa. Samoihin aikoihin alueella alkaa myös 1980-luvun asuin­talon purku. Muutokset tehdään, jotta alueelle voidaan toteuttaa asema­kaavan mukainen kasvuyritys­keskittymä, kaupunki toteaa.

Purettavat ja siirrettävät rakennukset sijaitsevat Marian entisen sairaala-alueen eteläpäässä. Kuva: Helsingin kaupunki

Ensimmäisenä puretaan kaksi rakennusta, joiden alku­peräinen tehtävä oli toimia desinfiointi­vierasmajana ja kulkutauti­paviljonkina. Rakennukset on ostanut yksityis­henkilö, joka pystyttää ne väli­varastoinnin jälkeen Itä-Pakilaan.

Keväämmällä tehdään myös muita purku- ja siirto­töitä. Sairaalan kappeli- ja obduktio­rakennuksena toiminut 1800-luvun puutalo siirretään Mechelininkadun viereltä lähemmäs Baanaa. Viereinen, desinfektio­laitoksena tunnettu tiili­rakennus puolestaan puretaan. Rakennusta mukaileva muistuma liitetään myöhemmin paikalle tulevaan uudis­rakennukseen. Mechelininkadun kupeesta puretaan myös puna­tiiliseen talous­rakennukseen liittyvä vanha hiili­kellari samoihin aikoihin, kun baanan puolelta tonttia puretaan 1980-luvun asuintalo.

Marian entisen sairaala-alueen etelä­osaan aletaan rakentaa yksityisenä hankkeena uutta kasvuyritys­keskittymää näillä näkymin vuonna 2025. Ennen uudis­rakentamista Helsingin kaupunki tekee alueella erilaisia muutos- ja esirakentamistöitä.

Kevään 2024 aikana aloitetaan rakennusten purun ja siirron lisäksi uuden jalan­kulku- ja pyöräily­sillan rakentaminen. Silta rakennetaan Lastenkodinkadulta Marian alueelle yli Baanan.

Alueella parannetaan myös kunnallis­tekniikkaa ja kulku­yhteyksiä muun muassa Mechelininkadulla, jossa töiden on tarkoitus alkaa loppu­keväästä 2024. Työt painottuvat jalan­kulku- ja pyöräily­väylille ja niiden vaikutus alueella liikkumiseen pyritään minimoimaan. Eri rakennus­vaiheiden alkamisesta ja niiden mahdollisista liikenne­vaikutuksista tiedotetaan erikseen.

Alueen pohjoispäässä, entisen Marian sairaalan tiloissa toimii startup-keskittymä Maria 01, joka jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissaan. Helsingin kaupungin mukaan uuden yritys­korttelin ansiosta entiselle sairaala-alueelle kasvaa Euroopan mitta­kaavassa merkittävä kasvuyritys­kampus, jossa on tilaa usealle sadalle toimijalle ja arviolta 5000 työntekijälle.